Külföld

Heroinfogyasztásban világelsők az oroszok

admin
admin

2009. 03. 06. 20:58

A heroinfogyasztók számát tekintve Oroszország áll az első helyen a nemzetközi statisztikában - közölte pénteken az orosz szövetségi kábítószer-ellenőrzési szolgálat vezetője.

A fogyasztás mellett a heroinkereskedelemben is vezető helyre került Oroszország. Viktor Ivanov szerint mindez arra vezethető vissza, hogy a nemzetközi közösség kudarcot vallott az afganisztáni kábítószeripar visszaszorítása terén. Ezáltal a rosszul őrzött közép-ázsiai országhatárokon át olyan mértékben elárasztotta Oroszországot az afgán kábítószer – mondta -, hogy a közép-keleti országból érkező drogimport már nemzetbiztonsági kockázatnak tekinthető.

Az ENSZ még 1998-ban hirdetett meg tervet az afganisztáni mákültetvények felszámolásának a céljával.

A hivatal szerint az orosz heroinfüggők kilencven százaléka afganisztáni eredetű drogot használ. Ivanov arról is beszélt, hogy a kábítószer-fogyasztás terjedése hozzájárul a bűnözés növekedéséhez és az orosz népesség fogyásához.

A moszkvai egészségügyi minisztérium adatai szerint akár a 2,5 milliót is elérheti a kábítószerfüggők száma a 140 millió lakosú országban. A heroinisták többsége a 18-39 évesek közül kerül ki, s a rászokást követően legfeljebb hét évig él. Az orosz gazdaság számára mindez a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát kitevő költséget jelent.

Afganisztánban állítják elő a világon eladott heroin összmennyiségének 93 százalékát. Ennek tudatában Moszkva az Egyesült Államokkal fennálló nézetkülönbségek ellenére a múlt hónapban hozzájárult, hogy a NATO növelje az orosz területen keresztül afganisztáni csapatainak szállított nem katonai utánpótlás mennyiségét.

Ivanov a száz évvel ezelőtti Kínához hasonlította az orosz helyzetet. 1906-ban a kínai férfiak közel negyede fogyasztott Indiából, brit kereskedők közvetítésével szállított ópiumot, s a lakosság öt százaléka ópiumfüggő volt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.