Nagyvilág

Genfben találkozik az amerikai és az orosz külügyminiszter

Várhatóan az iráni rakétaeladásokról próbálja lebeszélni Clinton a kollégáját.

Hillary Clinton előző nap Brüsszelben, a NATO-tanácskozás színhelyén közölte: Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tervezett találkozóján óvni fogja Moszkvát attól, hogy hozzásegítse Iránt nagyobb hatótávolságú rakétákhoz.

“Fel fogjuk vetni az orosz félnek, hogy a nagyobb hatótávolságú rakéták Iránnak tervezett eladásáról folyó tárgyalásaik veszélyt jelentenek mind Európa, mind Oroszország, mind a térségbeli szomszédok számára” – fogalmazott Clinton, és megjegyezte, hogy a szóban forgó rakéták nem érnék el az Egyesült Államok területét.

“Vannak különböző becslések arról, hogy milyen az iráni nukleáris kapacitás, de arról nincsenek becslések, hogy mi lehet az iráni vezetők szándéka” – mondta.

Az amerikai külügyminiszter elismerését fejezte ki a Cseh Köztársaságnak és Lengyelországnak, amiért nyitottnak mutatkoztak a rakétavédelmi tervek megvalósításában való közreműködésre. Pénteken Genfben újra el fogja mondani Lavrovnak, hogy a rakétavédelmi terv nem Oroszország ellen irányul – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik