Nagyvilág

Fegyverkezési versenyt indít Irán

Ha Irán sikeresen állít elő atomfegyvert, az jelentős fegyverkezési versenyt indíthat el a térségben. Törökország, Szaúd-Arábia és Egyiptom követné legelőször a perzsa állam példáját – vélik amerikai szakértők.

„Ha Iránnak lehetősége lesz nukleáris fegyver kifejlesztésére, a térség és a világ országai is úgy fogják érezni, hogy hasonlóképpen kell reagálniuk a fenyegetésre” – mondta Brent Scowcroft, aki Gerald Ford és idősebb George Bush elnök biztonsági tanácsadójaként szolgált. A szakértő a szenátus külügyi bizottsága előtti meghallgatása során úgy vélekedett, hogy az iráni atomfegyver előállítása láncreakciót fog kiváltani – írja a Haaretz. Csak a térségben legalább fél tucat ország, világszerte pedig további 20-30 állam fog maga is nukleáris fejlesztésekbe fogni, hogy bebiztosítsa magát.

Scowcroft és Zbigniew Brzezinski nemzetbiztonsági szakértők azonban elvetették a katonai beavatkozás szükségességét Iránnal szemben. Úgy vélik, ehelyett intenzív tárgyalásokat kell megindítani a perzsa állammal. A meghallgatással egy időben Hillary Clinton külügyminiszter Brüsszelben arról beszélt, hogy a márciusban tartott Afganisztánról szóló nemzetközi kerekasztal-tárgyalásokra meg kell hívni Iránt is. A Bush-adminisztráció izolációs politikájával szemben Obama többször hangsúlyozta, tárgyalni kíván az iszlám köztársaság vezetőivel.

A volt nemzetbiztonsági tanácsadó szerint ha Iránnak mégis sikerülne atomhatalommá válnia, feltételezhetőleg Szaúd-Arábia, Törökország és Egyiptom azonnal beszállna a versenybe. Brzezinski szerint, aki Jimmy Carter tanácsadója volt, nagyobb veszélyt rejt Irán tartós atomhatalommá válása a térségben, mintha elkövetné azt a végzetes hibát, hogy elsőként támad az új fegyverrel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik