Nagyvilág

A csehek támogatják a romák elleni kemény fellépést

Már több mint százezer ember írta alá azt a csehországi petíciót, amely támogatásáról biztosítja Chomutov város vezetésének rendkívül kemény fellépését a lakbért nem fizető lakosok, döntő mértékben romák ellen.

A Lidové Noviny című konzervatív cseh napilap emlékeztet: Chomutov vezetése januárban döntött úgy, hogy a közüzemi tartozásokat az érintetteknek fizetett különféle szociális támogatásokból rendezi, miután a romák többszöri felszólítás ellenére még a minimális lakbért sem voltak hajlandóak megfizetni, s nem fizetnek a fűtésért, vízért és a gázért sem. A polgármester egy végrehajtó céget bízott meg az ügy kezelésével, amelynek képviselői ott vannak a szociális támogatások kifizetésénél, s amint a romák megkapják a pénzt, a törvény nevében és a tartozás törlesztése címén azonnal el is kobozzák tőlük az összeg nagyobbik részét. A nem fizetőket ugyanakkor szükséglakásokba költöztetik.

Az eljárás éles bírálatokat váltott ki, megszólalt az emberi jogi biztos és az illetékes emberi jogi miniszter is, s követelték e gyakorlat beszüntetését. A város vezetése azonban kitart álláspontja mellett, s hasonlóan kíván eljárni a februári szociális támogatások kifizetésénél is. A belügyminiszter ugyanakkor támogatásáról biztosította Ivana Rápková polgármestert.

Az interneten közzétett petíció alatt az aláírások alig egy hét alatt gyűltek össze, írja az újság, amely a kezdeményezés sikerét figyelemre méltónak minősítette. Petr Minárech, a petíciót kezdeményező civil csoport képviselője elmondta: bár tudják, hogy a lakbért nem fizetők többsége roma, nem romaellenes tiltakozásról van szó. “A lakbért nem fizetőket nem a bőrük színe, hanem viselkedésük és tetteik alapján ítéljük meg” – szögezte le Minárech.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik