Nagyvilág

Találkoznak a NATO-külügyminiszterek

A NATO-Oroszország Tanács hivatalos üléseinek felújítását reméli a NATO főtitkára az észak-atlanti szervezet csütörtöki brüsszeli külügyminiszteri találkozójától.

Szóvivői tájékoztatás szerint az ülés napirendjén szerepel a NATO-Oroszország Tanács nagyköveti, illetve miniszteri szintű találkozóinak hivatalos felújítása, bár a NATO változatlanul elítéli a tavaly augusztusi orosz-grúz háború során történteket, illetve az orosz katonai bázisok létesítésének tervét grúziai területen.

Az atlanti szövetség – mondta a szóvivő – együttműködik Oroszországgal Afganisztán ügyében, illetve a terrorizmus elleni küzdelemben, és tárgyalni kíván Moszkvával mindarról, ami a két fél kölcsönös érdeke. Emellett viszont fenntartja elvi álláspontját azokban a kérdésekben, amelyeket az oroszokkal ellentétesen ítél meg.

Afganisztánt illetően a csütörtöki találkozó alkalmat ad arra, hogy megvitassák Hillary Clintonnak, az új amerikai külügyminiszternek a beszámolóját arról, meddig jutott Washington saját Afganisztán-politikájának felülvizsgálatában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik