Nagyvilág

Szlovákok sugárfertőztek?

Sugárfertőzésre utaló tünetekkel került kórházba Kárpátalján négy mozdonyvezető, akiknek a szerelvényét ipari röntgenkészülékkel világították át Szlovákiában.

A február közepén történt esetről csütörtökön megjelent számában a beregszászi Kárpátalja című hetilap számol be. A cikk szerint a szlovákiai Mátyóc vasútállomásán 2007-ben helyezték üzembe azt az ipari röntgenberendezést, amellyel az Ukrajnából érkező tehervonatokat világítják át.

Akkor az ukrán fél ahhoz a feltételhez kötötte a készülék alkalmazását, hogy a szerelvények személyzetét nem teszik ki az emberi szervezet számára engedélyezett dózis többszörösét kitevő sugárzásnak.

A hetilap úgy értesült, hogy ez év elején a szlovákok többször is átvilágították az ukrán mozdonyokat a személyzettel együtt. Két mozdonyvezető február 14-én lett rosszul a határátlépést követően: megnőtt a vérnyomásuk, szédülésre, fejfájásra, hányingerre és általános gyengeségre panaszkodtak.

Mentővel vitték őket a szlovákiai Nagykapos kórházába, onnan a tüneti kezelés után a vasutasokat az Ungvári Vasúti Kórházba szállították, ahol jelenleg is folyik a gyógyításuk. Két további mozdonyvezető ugyanarról a határállomásról néhány nappal később került hasonló tünetekkel az ungvári kórházba.

A folyamatos orvosi vizsgálatok ellenére eddig nem sikerült megállapítani a mozdonyvezetők betegségét. Elmondásuk szerint nem javul az állapotuk, s attól tartanak, hogy az illetékesek megpróbálják eltussolni a velük történteket, amire mostanáig a szlovák fél sem szolgált magyarázattal – írta a beregszászi hetilap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik