Nagyvilág

Mussolini szentté avatását szorgalmazza egy pap

Fasiszta üdvözlésre emelte a kezét egy ismert szélsőjobboldali katolikus pap Olaszországban. Az atya szentté avattatná Mussolinit.

Giulio Tam atya az őskonzervatív tradicionalista közösség, a Szent X. Pius Testvériség tagja. Tudni lehet róla, hogy mártírnak tartja Benito Mussolinit; szorgalmazza az egykori olasz fasiszta vezető szentté avatását.

Bergamóban, az újfasiszta Forza Nuova gyűlésén emelte a kezét “római köszöntésre” még szombaton, s a mozdulatot megörökítette egy fotó. Az ókorba visszanyúló “római köszöntés” nem azonos a német náci karlendítéssel; a rómaiak a váll előtt fölemelt, behajlított karral üdvözölték egymást.

A pap csütörtökön visszautasította a kép megjelenése után neki címzett bírálatokat. Azt mondta, a szervezet fiatal tagjai kérték, áldaná meg őket. “Mindig az ő oldalukon álltam” – mondta a La Repubblica című római lapnak.

A Pius testvériség a közelmúltban szerte a világon az újságok címoldalára került, miután XVI. Benedek pápa visszavonta a közösség négy püspökének kiközösítését, köztük a holokauszttagadó brit Richard Williamsonét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik