Nagyvilág

Kína bajban van?

Kína példátlan nehézségekkel, gazdasági növekedési ütemének folyamatos csökkenésével néz szembe a súlyosbodó gazdasági világválság miatt - ismerte el a kínai kormányfő a pekingi parlament éves ülésszakának csütörtöki megnyitóján.

A súlyosbodó gazdasági világválság ellenére Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő csütörtökön lehetségesnek tartotta, hogy országa idén 8 százalékos gazdasági növekedést érjen el.

Ven Csia-pao a kínai parlament éves ülésszakának nyitó ülésén elismerte, hogy országa példátlan nehézségekkel, a gazdasági növekedési ütem folyamatos csökkenésével néz szembe a válság miatt, de lehetségesnek tartott 8 százalékos idei növekedést, ha a pekingi kormány megteszi a szükséges intézkedéseket.

A kínai hazai össztermék (GDP) növekedési üteme tavaly 9 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 13 százalékról. Elemzők idénre 6,8 százalékot jósolnak, ami csaknem két évtizede a leggyengébb teljesítménynek ígérkezik.

Ven Csia-pao nem tett említést arról, hogy Peking a tavaly novemberben bejelentett 4 billió jüanos (586 milliárd dolláros) gazdaságélénkítő csomag után újabb ösztönző intézkedésekkel állna elő. Ez várhatóan csalódást okoz majd a kínai pénzpiacokon, amelyek további 10 billió jüan (1,5 billió dollár) értékű ösztönző csomagot vártak.

Egyes elemzők úgy vélik, hogy a kínai gazdasági növekedés már az idei második negyedévben talpra állhat. Mások viszont attól tartanak, hogy ez nem következhet be, amíg az ázsiai ország kulcsfontosságú amerikai és európai exportpiacai nem állnak helyre, ez pedig leghamarabb jövőre lehetséges.

A kínai gazdasági növekedés üteme tavaly 9 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 13 százalékról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik