Nagyvilág

Az elnök áll az ukrán gázrazzia mögött

A RoszUkrEnergo ukrajnai tárolókban lévő mintegy 11 milliárd köbméternyi gáza miatt tartottak házkutatást a Naftogaznál szerdán, ezért foglalták le rövid időre az Ukrajnában lévő teljes gázkészletet, és az egész csata mögött Viktor Juscsenko elnök áll - vélekedtek csütörtökön az orosz lapok.

A Vedomosztyi című üzleti lap szerint a Nemzetbiztonsági Szolgálat (SZBU) megpróbálta megakadályozni, hogy a Naftogazé legyen a RoszUkrEnergo (RUE) gáza, de a próbálkozás kudarcba fulladt.

Az SZBU ugyanis jogsértőnek tekinti azt, hogy a Naftogaz megvásárolta a Gazpromtól 153,9 dollár/ezer köbméteres áron a januárban megkötött kétoldalú szerződés létrejöttéig a Gazprom és a Naftogaz között közvetítőként közreműködő RUE 11 milliárd köbméternyi gázát.

Gázban kérte az adósságot

Az alku részleteit a felek nem tárták fel, de az Ukrainszkaja Pravda című lap azt írta, hogy a Gazprom januárban eladta a Naftogaznak a RUE 1,7 milliárd dolláros adósságát, s a Naftogaz ragaszkodott ahhoz, hogy ezt gázban kapja meg, de a RUE nem volt hajlandó lemondani tulajdonáról.

A tétel elvámolásához a Naftogaznak tulajdonjogot kellett szereznie hasonló mennyiségű import gázra. Ezért előbb eladott ugyanennyit a Gazpromnak 1,7 milliárd dollárért, majd ugyanaznap visszavásárolta ugyanannyiért. A dolog támadhatatlan, mivel a Naftogaznak volt ennyi saját gáza a tárolókban.

A Vedomosztyinak a RUE-hoz közelálló forrás annyit mondott, hogy ilyen akció valóban készült, de a szóvivő nem kívánt nyilatkozni. A társaság vezetéséhez közelálló forrás azonban elismerte, hogy az SZBU eljárása esélyt ad a RUE-nak, hogy végre hozzájusson a gázához.

Nem gond a tárolóban lévő gáz lefoglalása

Ami az ukrajnai tárolókban lévő gáz lefoglalását illeti, a Gazprom egyik munkatársa azt mondta, ez nem zavarná az európai szállításokat, mivel az orosz monopólium nem használja az ukrajnai tárolókat. A gázt estére már felszabadították, mivel egy kijevi kerületi bíróság a részletesebb vizsgálat idejére leállította az SZBU eljárását.

Mihail Korcsemkin, az amerikai East European Gas Analaysis elemző cég szakértője szerint a gáz lefoglalása esetén a Naftogaznak meg kell növelnie importját olyan mértékben, hogy a számlája a napi mintegy 11 millió dollár helyett 57-58 millióra szökik, s mivel a Naftogaz ennyit nem tud fizetni, a Gazprom újra elzárhatja a csapot Ukrajnának. (Januárban ez vezetett az európai szállítások leállásához.)

A gázon huzakodik Juscsenko és Timosenko

A Kommerszant című gazdasági lap szerint Viktor Juscsenko elnök és Julija Timosenko 11 milliárd köbméternyi gáz körüli viszálya erőszakba torkollt szerdán a Naftogaznál. A lap emlékeztetett rá, hogy a tíz évre szóló orosz-ukrán gázszállítási szerződés kiiktatta az addigi közvetítőket, s hogy közvetlenül az aláírás után Julija Timosenko kormányfő kijelentette: a RUE 11 milliárd köbméternyi gáza a Naftogazé.

Ez ellen határozottan fellépett Viktor Juscsenko elnök, valamint Valerij Horoskovszkij, akkor a vámszolgálat vezetője, akit egyes hírek szerint üzleti kapcsolatok fűznek Dmitrij Firtashoz, a Gazprom mellett a RUE másik jelentős résztulajdonosához.

Miután nem sikerült kompromisszumra jutni, Horoskovszkij január végén felmondott a vámszolgálatnál, s Juscsenko azonnal kinevezte az SZBU igazgatója első helyettesévé, ahol a Naftogaz elleni nyomozást irányította. Timosenko a szerdai eseményekről kijelentette, hogy az SZBU eljárása mögött a Juscsenko elnök titkársága által gyakorolt nyomás áll, s arra célzott, hogy Juscsenko a több milliárd köbméter gáz eladásából származó bevételt választási kampányára akarja fordítani.

Ám erre a gázra Timosenkónak is nagy szüksége van, mivel e tétel kedvezményes ára tette lehetővé, hogy éves átlagban 228 dollár/ezer köbméterben jelölje meg a Gazpromtól vett gáz árát, ha pedig ez nincs, akkor az éves átlagár 250 dollár lesz, vagyis ha Juscsenko ezt megszerzi, akkor semmivé válnak mindazok az előnyök, amelyeket Timosenko saját értelmezése szerint elért a Gazpromnál, miközben Juscsenko éppen azzal vádolja, hogy túl drágán vette a nyersanyagot – írta a Kommerszant, s úgy vélte, még csütörtökön kiderül, hogy az SZBU engedelmeskedik-e az eljárást átmenetileg leállító bírósági döntésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik