Nagyvilág

A dán kormányfő lehet az új NATO-főtitkár

A kulisszák mögött már megkezdődtek az egyeztetések a NATO új főtitkárának személyéről - írta csütörtökön német kormányforrásokra hivatkozva a Handelsblatt.

A hivatalban lévő főtitkár, a holland Jaap de Hoop Scheffer mandátuma július 31-én jár le. A német üzleti, s egyben politikai napilap információi szerint Washington már megkereste Berlint a lehetséges utód személyével kapcsolatban.

Az idézett források a megkereséssel kapcsolatban részleteket nem közöltek, utaltak viszont arra: nem kizárt, hogy Manfred Wörner után az atlanti szövetségnek ismét német főtitkára lehet. Így felmerült a korábbi szociáldemokrata-zöld kormány külügyminiszterének, Joschka Fischernek, továbbá az azt megelőző Kohl-kormány védelmi miniszterének, Volker Rühének a neve. Első német NATO-főtitkárként Wörner egyébként 1988 júliusától 1994 augusztusában bekövetkezett haláláig állt a szövetség élén.

Tapasztalt jelöltek

Fischer és Rühe mellett szól egyaránt a jelentős diplomáciai tapasztalat, valamint a NATO hivatalos nyelvei, az angol, illetve a francia kiváló ismerete, ami a főtitkár személyével kapcsolatos feltételek között szerepel. Berlinben ugyanakkor óvatosan kezelik az ügyet, tartva attól, hogy az a közelgő parlamenti választások előtt a CDU és az SPD között újabb nagykoalíciós vitához vezethet.

A Washington és Berlin közötti egyeztetésekkel kapcsolatban a források utaltak arra: az íratlan szabályoknak megfelelően a szövetség főtitkárát egy európai tagország, a NATO főparancsnokát pedig az Egyesült Államok adja. Berlini körök megerősítették, hogy a jelöltek között szerepel Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter, akinek diplomáciai felkészültségében senki nem kételkedik.

Megválasztása esetén a fiatal varsói diplomata – akit elsősorban az Egyesült Államok támogat – az első NATO-főtitkár lenne a kelet-közép-európai térségből. Egyes nyugat-európai tagállamok azonban tartanak attól, hogy Sikorski az elmúlt időszakban túlságosan “exponálta” magát oroszellenes nyilatkozataival, ami akadályozhatná az Oroszországgal való együttműködés élénkítését célzó atlanti törekvést.

A dán miniszterelnök lehet a befutó

A legesélyesebb “befutónak” jelen pillanatban Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök tűnik. A források ennek kapcsán emlékeztettek: Rasmussen saját megválasztása érdekében már egyfajta kampánykörutat is kezdett az európai fővárosokban, így a közelmúltban Berlinben is járt.

Mindennek ellenére egyáltalán nem kizárt, hogy egy “ötödik” vagy egy “hatodik” jelölt lesz a nyertes. Mindenesetre az új főtitkár személye a NATO április elejei, német-francia rendezésű csúcstalálkozóján már konkrétan napirendre kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik