Nagyvilág

Clinton együttműködne Moszkvával

Építő szellemű együttműködést szorgalmazott a NATO és Oroszország között Hillary Clinton az észak-atlanti szervezet külügyminisztereinek ülésén.

Az amerikai diplomácia irányítója – a tanácskozásra előkészített felszólalásának szövege szerint – azt mondta, hogy itt az ideje új fejezetet nyitni a Moszkvával való kapcsolatokban.

“Meg tudjuk találni és meg kell találnunk annak a módját, miként működjünk együtt építő szellemben Oroszországgal olyan területeken, ahol közös érdekeink vannak, beleértve Afganisztán népének megsegítését” – hangsúlyozta Clinton.

Felszólította ugyanakkor a NATO-t, hogy hagyja nyitva az ajtót olyan országok, mint Ukrajna és Grúzia – Moszkva által hevesen ellenzett – csatlakozása előtt, és segítse e két ország felkészülését a tagságra.

Szerinte az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek tudniuk kell kezelni a Moszkvával fennálló nézetkülönbségeket, viszont ki kell állniuk saját elveik mellett akkor, amikor biztonsági vagy egyéb érdekek forognak kockán.

A NATO-országoknak „soha” nem szabad elismerniük Abházia és Dél-Oszétia szakadár grúziai területeket, és nem szabad elfogadniuk Oroszország azon igényét, hogy saját érdekszférájához tartozónak minősítse a tőle „vonakodó” nemzeteket – fogalmazott Hillary Clinton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik