Nagyvilág

Obama továbbra is népszerű, politikája kevésbé

A folytatódó gazdasági válságban változatlanul magas Barack Obama amerikai elnök támogatottsága, politikája viszont kevésbé népszerű - derült ki a Wall Street Journal/NBC News szerdán közzétett felméréséből.

A megkérdezett amerikaiak több mint kétharmadának, 68 százalékának “kedvező”, 47 százalékának “nagyon pozitív” véleménye van Obamáról. Ezek a hat hete beiktatott elnök eddigi legmagasabb támogatottsági mutatói. Az amerikaiaknak viszont csak kisebb hányada, 54 százaléka van meggyőződve arról, hogy a nagy költekezési előirányzatok miatt az ellenzék által élesen bírált Obama megfelelő politikát folytat.

Mint az NBC televízió megjegyezte, a népesség 34 százaléka ellenzi a szövetségi gazdasági ösztönző csomagot, Obama népszerűségének köszönhetően mégis egyre többen vélik úgy, hogy az ország jó irányban halad. Míg januárban az amerikaiak 26 százaléka gondolta így, most már 41 százaléknak ez a véleménye.

Ezzel szemben a Republikánus Pártot – amely nem szavazta meg Obama ösztönző csomagját, és kritizálta a költségvetést a nagy központi kiadások miatt – minden korábbinál kevesebben támogatják. Az ellenzékben levő párt népszerűsége 26 százalékon állt az utóbbi napokban végzett felmérés szerint, míg a Demokrata Párt esetében ez a mutató 49 százalék. Az amerikaiak 56 százaléka ráadásul teljesen vagy döntően a Bush-kormányt teszi felelőssé a washingtoni politika pártos megosztottságáért, az Obama-kormányt csak 11 százalék hibáztatja.

Az amerikaiaknak egyre nagyobbá hányada borúlátó a gazdasági kilátásokat illetően. Minden korábbinál kisebb hányad, mindössze 7 százaléka gondolja, hogy minden rendben van a gazdasággal, és 76 százalék tart attól, hogy a gazdasági válság még nem érte el a mélypontot.

A felmérés egyik irányítója, Peter D. Hart demokrata párti kutató szerint Obama “végrehajtotta azt a herkulesi feladatot, hogy fellelkesítette az amerikai közvéleményt a gazdasági cunami ellenére”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik