Nagyvilág

A türingiai kormányfő beismerte vétkességét a síelő halálában

A türingiai tartományi miniszterelnök beismerte, hogy részben ő is vétkes annak a szlovák asszonynak a halálában, akivel újév napján ütközött össze egy ausztriai sípályán. A kormányfő ellen eljárás indul gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával.

Dieter Althaus kereszténydemokrata politikus állásfoglalását az ügyvédje közölte a Süddeutsche Zeitunggal, miután hétfőn az illetékes ausztriai ügyészség vádat emelt a tartományi kormányfő ellen. A vád gondatlanságból elkövetett emberölés. Althaust jelenleg a Boden-tó partján fekvő klinikán ápolják, a balesetben ő is súlyosan megsérült. Felépülése várhatóan még több hónapot vesz igénybe, rendőrségi kihallgatására a mai napig nem került sor.
A müncheni újság keddi számában megszólaltatott ügyvéd, Walter Kreissl leszögezte: védence azért tett nyilatkozatot, hogy mielőbb rendezni lehessen a polgári jog hatálya alá eső kérdéseket.

Az 50 éves kormányfő nagylelkű kártérítést ajánlott fel a síbaleset következtében elhunyt négygyermekes asszony családjának.
A vádemelés híre csaknem egyöntetű helyesléssel találkozott Erfurtban, a német tartomány székhelyén. Az ARD televízió kedd reggeli magazinműsorában megszólaltatott helybéliek mind úgy vélték: aki halálos balesetet okoz, annak viselnie kell a jogi következményeket – függetlenül attól, hogy vezető politikus vagy egyszerű állampolgár. Csupán egy válaszoló adott hangot annak a félelmének, hogy Althaust „valahogy majd kimossák” az ügyből… A miniszterelnök amúgy rendkívül népszerű Türingiában, pártja élén már két tartományi választást nyert nagy fölénnyel.

A vádemelés mindazonáltal nehéz helyzetbe hozza a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) türingiai szervezetét. Amennyiben az ausztriai bíróság elmarasztalja Althaust szándékos emberölés bűntettében, úgy az ítélet mértéke akár 12 hónapnyi szabadságvesztés is lehet. Egy jogerősen elítélt politikus pedig – illetve egy olyan, akinek feje fölött a bírósági elmarasztalás Damoklész-kardja lebeg – aligha lenne igazi “húzóerő” a választási hadjáratban. Türingiában augusztus végén rendezik a tartományi választásokat. A bírósági tárgyalás megkezdésének időpontját még nem tűzték ki.

Ennek dacára a türingiai CDU-szervezet egyelőre kitart álláspontja mellett: a párt választási listáját Althaus vezeti. Az erfurti kereszténydemokraták – emberiességi szempontból teljesen érthetően – nem kívánnak vitát nyitni a kormányfő esetleges utódáról. Mindazonáltal Althaus egészségi állapota is aggasztó: hírek szerint komoly nehézséget okoz számára a szellemi összpontosítás, a folyamatos beszéd, továbbá erőnléte sem a régi. Erre való tekintettel a pártszervezet úgy határozott, hogy a március közepén esedékes kongresszuson – amelyen a küldöttek döntenek a választási listára kerülő jelöltekről – nem fogják bemutatni Althaus videoszalagra rögzített üzenetét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik