Nagyvilág

Tiltakozással kezdődött Hodorkovszkij pere

Mihail Hodorkovszkij volt oligarcha újabb perében Moszkvában kedden megkezdődtek az előzetes meghallgatások, miközben a bíróság előtt őrizetbe vettek 10-15 személyt, akik szabadságot követeltek Hodorkovszkijnak és a politikai foglyoknak.

A tárgyalás időpontját még nem tűzték ki, a meghallgatások zárt ajtók mögött zajlanak, s csak annyit tudni, hogy az ügyvédek további időt kérnének a sok kötetnyi vádirat tanulmányozásához és számos indítványt szándékoznak benyújtani.
Az épületben és körülötte több száz rendőr és belügyi kommandós vigyáz a rendre, a környező utcákat lezárták, szemtanúk szerint tíz-tizenöt, a moszkvai belügyi igazgatóság szerint hat tiltakozó személyt őrizetbe vettek.

Oroszország egykor leggazdagabb emberét, a Jukosz (Yukos) olajbirodalom 2006-ban 8 évi szabadságvesztésre ítélt volt főrészvényesét és üzlettársát, Platon Lebegyevet az eljárásban egyebek között összesen 896,1 milliárd rubel értékű pénz, illetve kőolaj ellopásával, továbbá 487,4 milliárd rubel és 7,5 milliárd dollár tisztára mosásával vádolják, amiért további 15 év szabadságvesztést szabhatnak ki rájuk. Ezúttal is mindketten ártatlannak vallják magukat.

Ügyvédei Hordorkovszkijt politikai fogolynak, a vádakat abszurdnak minősítik, s azt mondják, védencüket több kőolaj ellopásával vádolják az ellenőrzése alatt álló Jukosz konszerntől, mint amennyit az a kérdéses időszakban kitermelt. A vádat Dmitrij Sohin személyében ugyanaz az ügyész képviseli, mint Hodorkovszkij és Lebegyev előző perében. A főváros Hamovnyiki kerületében lévő bíróságon a vádlottak ezúttal már nem vasketrecben, hanem golyóálló üvegből készült fülkében ülnek. A rövid fotózásra beengedett újságírók kérdéseire nem válaszoltak – nem volt világos, hogy hallják-e az üveg mögött a kérdéseket – egymással viszont kedélyesen beszélgettek.

Hodorkovszkijt és Lebegyevet az újabb vádak kapcsán hosszabb ideje Csitában tartották vizsgálati fogságban, vagyis börtönben, bár ezt a legfelső bíróság elnöksége törvénysértőnek minősítette, s noha eredetileg mindkettőjüket büntetőtáborban, a börtönnél jóval enyhébb körülmények között letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Az új pert próbának is tekintik, hogy mutatkozik-e jele a tavaly májusban hivatalba lépett Dmitrij Medvegyev elnöktől várt enyhülésnek.

A hírügynökségek idézték Sabina Leutheusser-Schnarrenberger volt német igazságügyi minisztert, aki az Európa Tanács megbízásából figyeli a pert. A liberális politikus kijelentette: nem számít tisztességes eljárásra, a Kreml, akárcsak az előző perben, ezúttal is példát akar statuálni. “Hodorkovszkij politikailag gondolkodó embernek tekinti magát, aki erősíteni akarta az oroszországi civil társadalmat, és ez lett a veszte. Annyi hibát követtek el az első perben, hogy még ma is több eljárás folyik az ügyben a strasbourgi európai emberi jogi bíróságon. Nyilvánvaló az önkény, az állami befolyás gyakorlása” – mondta, s úgy vélte: az újabb per azt jelzi, hogy az orosz vezetés további évekre börtönbe akarja zárni bírálóját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik