Nagyvilág

Leváltották az ukrán külügyminisztert

Leváltotta kedden az ukrán parlament Volodimir Ohrizko külügyminisztert.

A 450 fős törvényhozásból 250-en szavaztak Ohrizko távozása mellett. Az indítvány elfogadásához 226 voks is elegendő lett volna. A képviselők szerint Ohrizko nem volt elég határozott Romániával szemben egy Fekete-tengeri vitatott hovatartozású sziget ügyében, amelyről a hágai nemzetközi bíróság Bukarest számára hozott előnyös ítéletet.

A sziget körül a feltételezések szerint gazdag földgáz- és olajmező van. A hágai döntést a román diplomácia nagy győzelmeként ünnepelték a bukaresti politikusok és a média egyaránt. Ugyancsak a külügyminiszter szemére vetették, hogy túlságosan agresszív magatartást tanúsított Oroszországgal szemben. Februárban ugyanis behívatták a kijevi külügyminisztériumba az orosz nagykövetet, és kiutasítással fenyegették meg „nem diplomatikus” kijelentései miatt.

A külügyi tárca vezetője, aki egyike volt annak a két miniszternek, akit Viktor Juscsenko államfő nevezett ki, már a második kormánytag, aki megválik tisztségétől. Februárban Viktor Pinzenik pénzügyminiszter mondott le, Julija Timosenko kormányfővel való ellentéteire hivatkozva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik