Nagyvilág

Kézigránáttal támadtak a Srí Lanka-i válogatottra

Hat pakisztáni rendőr és két civil halt meg abban a fegyveres támadásban, amelyet Lahor város közelében hajtottak végre ismeretlenek kedden a Srí Lanka-i krikettválogatott autóbusza ellen - közölték a helyi hatóságok.

A rendőröket éppen a Srí Lanka-i csapat védelmére rendelték ki. A játékosok közül az első jelentések szerint nyolcan megsebesültek, közülük kettőt kórházba szállítottak.

Mint Lahor rendőrfőnöke elmondta, 12 álarcos ütött rajta a buszon nem messze a stadiontól, ahol a válogatott játszott volna. A támadók riksákon érkeztek, Kalasnyikov géppisztolyokkal, kézigránátokkal és rakétavetőkkel felfegyverkezve. Egy másik rendőrtiszt arról számolt be, hogy a buszt több oldalról támadták meg egy körforgalomnál. A csapat sértetlen tagjait egy pakisztáni katonai helikopteren kimenekítették a stadionból. Egyelőre nem tudni, hova szállítják a játékosokat.

Helikopteren menekítették ki a játékosokat (MTI/EPA)

Helikopteren menekítették ki a játékosokat (MTI/EPA)

A mumbai merényletre emlékeztet

Egy, a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozó pakisztáni illetékes szerint a támadás emlékeztetett a tavaly novemberi mumbai (Bombay) terrorakciókra. Pandzsáb állam kormányzója is úgy vélekedett a sajtónak nyilatkozva, hogy „előre eltervezett terrortámadás volt”, amelyet kiképzett fegyveresek hajtottak végre. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy nem sokkal a 25 perces tűzharc után a lahori biztonsági erők a közelben két gépkocsiba rejtett pokolgépet találtak és szereltek szét, illetve egy rejtekhelyen gránátokra, robbanószerre és egy pisztolyra bukkantak. A támadók közül még senkit sem fogtak el.

Mahinda Radzsapaksze Srí Lanka-i elnök „aljas terrorista merényletnek” nevezte a szigetország krikettcsapata elleni támadást. “A Srí Lanka-i játékosok a jó szándék nagyköveteiként utaztak Pakisztánba” – hangsúlyozta közleményében az államfő, aki jelenleg hivatalos látogatáson Nepálban tartózkodik. Az elnök nem tett említést arról, hogy ki állhat a támadás mögött, de elemzők emlékeztetnek arra, hogy a kormányerők saját állításuk szerint nemrégiben végső offenzívát indítottak a tamil szakadárok ellen a szigetország északkeleti részén. Az utóbbi években terrortámadásoktól tartva több külföldi válogatott is lemondta pakisztáni mérkőzéseit.

Pakisztánban van a bázis

India a merénylet után ismét felszólította Pakisztánt, hogy gyökerestől irtsa ki a terrorizmust a területén.
“A pakisztáni bázisú terroristák az egész világra súlyos fenyegetést jelentenek. A pakisztáni kormánynak célravezető és határozott intézkedéseket kell hoznia, hogy egyszer s mindenkorra felszámolja a terrorizmus infrastruktúráját” az országban – jelentette ki Visnu Prakas külügyi szóvivő.

India a 2008 végi mumbai támadások óta folyamatosan követeli a szomszédos államtól, hogy hatékonyan lépjen fel a területén működő „terrorcsoportokkal” szemben. Újdelhi egy pakisztáni iszlamista fegyveres csoportnak tulajdonítja a mumbai terrortámadásokat, amelyekben a 9 merénylővel együtt 174 ember vesztette életét, és azzal vádolja az iszlámábádi titkosszolgálatokat, hogy részt vettek a merényletek előkészítésében. Pakisztán februárban elismerte, hogy a terrortámadásokat „részben” a területén szervezték meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik