Nagyvilág

Kaczynski: hűtlenség volt nem támogatni Gyurcsány javaslatát

admin
admin

2009. 03. 03. 13:12

Megrótta a lengyel államfő az ország kormányát, amiért az európai uniós csúcstalálkozón nem támogatta a magyar kormány által Közép-Európának javasolt 180 milliárd eurós stabilizációs és integrációs programot; Jaroslaw Kaczynski szerint országa „hűtlen" volt Magyarországhoz.

Az államfő közölte, hogy Lengyelország „alapjában véve semmit se ért el” a nem hivatalos brüsszeli csúcsértekezleten. Az államfő „nagy tévedésnek” nevezte Lengyelország uniós politikáját, és megjegyezte, hogy a kormánynak véget kell vetnie a propagandának, és reálpolitikával kell foglalkoznia.
Kaczynski kiváltképpen azt sérelmezte, hogy nem kaptak támogatást az euró bevezetésének felgyorsítására vonatkozó javaslatok, amelyek megvalósulását Lengyelország egyik elsődleges céljának tekintett. „Világossá tették, hogy ez nem valósul meg” – mondta.

Az uniós csúcson elutasították a Közép-Európának szóló 180 milliárd euró értékű stabilizációs és integrációs programot, amelyet Magyarország kezdeményezett a gazdasági válság leküzdésére.
Donald Tusk lengyel miniszterelnök ugyanakkor egy tévényilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy az Európai Unió támogatási formáinak egységeseknek kell lenniük minden tagországra vonatkozóan. Lengyelországnak be kell bizonyítania, hogy helyzete eltér a válságnak leginkább kitett térségbeli országokétól. Hozzátette, hogy Lengyelország támogatni fogja, hogy készüljön részletes elemzés minden egyes tagország igényeiről.

„Lengyelország olyan arculatot épít, amelyből látszik, hogy egy nehéz térségben fekszik, de a legjobb a térségbeli országok közül” – mondta a kormányfő, aki szerint Lengyelországnak az a dolga, hogy olyan támogatást kapjon az EU-tól, amilyet Franciaország, Németország és Anglia vár el tőle. Hangsúlyozta: Lengyelország azt reméli, hogy az EU gondját fogja viselni a térségbeli fizetőeszközök stabilitásának.

Donald Tusk szerint a vasárnapi csúcsértekezleten harc bontakozott ki egy olyan, a gazdag országok alkotta exkluzív klub kialakulása ellen, amely a válsággal folytatott küzdelemben hajlamos lenne kissé megfeledkezni a gyöngébbekről.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.