Külföld

Európa legnehezebb óráját éli

admin
admin

2009. 03. 03. 08:53

Gyurcsány Ferenc segítségkérése árt Magyarország szomszédainak. Az Európai Unió reakciója erre az a garanciavállalás volt, hogy egyetlen tagállamát sem hagyja elesni. A forint hétfői árfolyama azonban megmutatta, hogy a piacok mennyire hisznek ennek - írja a Sme című szlovák véleményformáló liberális napilap keddi kommentárjában.

Az európai részvénytőzsdék indexeinek esése – hol két, hol négy százalékkal -, nyomatékos felelet volt arra, milyen eredménnyel zárult a rendkívüli válságellenes csúcstalálkozó. Mirek Topolánek ötlete, aki a brüsszeli csúcstalálkozót szándékosan vasárnapra időzítette, amikor a tőzsdék zárva vannak, sajnos nem az egyetlen, ami csődöt mondott.

Nyilvánvaló, hogy a tőzsdei indexek csökkenése válság idején nem rendkívüli, az azonban igen, hogy ezt a bankok idézték elő. S ezt már nehéz másképpen, mint annak világos jelzéseként érzékelni, hogy Gyurcsánynak és társainak el kell feledniük a Kelet- és Közép-Európa pénzügyi szektorát megsegítendő nagy szükségcsomagot. Az az elv, hogy a bankszektort megfojtó kalandor gazdasági és pénzügyi politikát folytató államoknak nem szabad a hamis szolidaritással segítséget nyújtani, rendben van. Ezt az elvet azonban nem igen vették figyelembe, amikor arról határoztak, hogy a régió országait eltérően kell kezelni. Ennek bizonyítékai az eddigi nemzeti segélycsomagok.

“Tény, hogy Gyurcsány segítségkérése – a hazai politikai marketing céljaira ráadásul álnok módon az egész régió köpenye alá takarva -, megkárosítja a szomszédokat. Csakhogy az 1997-es thaiföldi példa, amelyre néhány szakértő ezzel összefüggésben felhívta a figyelmet, azt mutatja, ha Magyarország csődbe megy, magával rántja az egész régiót. A csúcstalálkozón adott biztosíték, hogy az unió egyetlen tagállamát sem hagyja elesni, nem lehetett más, mint szóbeli. Az euró hétfő déli 306 forintos árfolyama azonban jelzi, hogy milyen ezen a téren a bizalom” – fejti ki az újság.
Rámutat: “Az olyasfajta marketingkommunikációra, hogy az EU egységesen lép fel a válság ellen (Robert Fico), a piacok már régen nem reagálnak. A közvéleménytől eltérően ugyanis információkkal rendelkeznek úgy a politikusokról, mint a gazdasági élet szereplőinek állapotáról. Ugyanakkor ők döntik el, hogy ki fogja alulról szagolni az ibolyát, s kit rántanak magukkal.”

Nem állítható, hogy ez a csúcstalálkozó az uniót jelentősen a szétesés felé nyomta, de az Európai Bizottság és a vezetők meghátrálása Sarkozy francia államfő protekcionizmusa előtt, a gyakorlatban azt bizonyítja, hogy otthon mindent szabad.
Humoros, ha Fico szlovák kormányfő erre azt mondta, hogy a csúcstalálkozó elutasította a protekcionizmust. Az már kevésbé, hogy az állami csődök árnyéka nemcsak a közép-kelet európai (Magyarország, Lettország) államok felett, de Görögország és Olaszország felett is megjelent. Angela Merkel német kancellár – akire ebben az esetben minden szem irányul – ugyanakkor választások előtti időszakban van. Nincs más hátra, mint abban hinni, hogy Németország teljesíteni fogja európai kötelességét és nem engedi szétesni az euróövezetet, sem egy új vasfüggöny felállítását az EU-ban – zárja kommentárját a Sme.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.