Nagyvilág

Elszigetelik Székelyföldet?

Elszigetelheti Székelyföldet a jelenlegi kormány, ugyanis arra utaló jelek vannak, hogy megszakadhat az észak-erdélyi autópálya építése, amely már nem fog elérni a Székelyföldre - írja a bukaresti Új Magyar Szó összefoglalójában.

Antal István, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője szerint ha modernizálják a Brassó-Szeben útvonalat, és az négysávos gyorsforgalmi út lesz, illetve a négyes korridort elkezdik Nagylak felől építeni, akkor könnyen lehet, hogy Székelyföld sztráda nélkül marad. „Ugyanígy a Nyárádtő (Ungheni) – Ditró (Ditrau) – Jászvásár (Iasi) autópályára vonatkozó tervekről – amelyeket idén kellene részletesen kidolgozni – Radu Berceanu közlekedési miniszter csak annyit mondott, hogy majd erről lehet tárgyalni, de ez nem prioritás. Autópálya nélkül pedig a gazdaság és a turizmus is halott” – fejtette ki a napilapnak nyilatkozva Antal István.

Az ÚMSZ szerint Radu Berceanu kijelentései az észak-erdélyi autópályát építő amerikai Bechtel céggel kapcsolatban sem nagyon biztatóak. A miniszter csupán az Aranyosgyéresig (Campia Turzii) terjedő szakaszt szeretné megépíttetni, és még további tíz kilométert. A Brassóig terjedő szakaszt csupán koncessziós szerződéssel képzeli el kivitelezhetőnek, és az is lehet, hogy a kivitelezővel felbontják a szerződést.

A Brassó (és a Székelyföld) számára is kulcsfontosságú vidombáki reptér megvalósulása is kérdésessé vált az új parlamenti többség kezében. A Tariceanu-kormány ugyan sürgősségi kormányrendelettel fogadta el a vidombáki reptér számára kiutalt 200 hektárnyi terület átadását a Brassó megyei tanácsnak, a rendelet azonban megrekedt a parlamenti bizottságok útvesztőjében.

Vespasian Augustin Iancu, a Brassó megyei tanács részéről megbízott projektmenedzser szerint „valami történt, amióta a bizottságból a plénumba jutott a rendelet”. Szerinte a bukaresti lobbinak nem tetszik, hogy egy olyan reptér épül, amely csökkenti a bukaresti repülőterek forgalmát, de bízik abban, hogy a képviselőház kedvezően fog dönteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik