Nagyvilág

Megölték Bissau-Guinea elnökét

Joao Bernardo Vieirával néhány órával azután végeztek fellázadt katonák, hogy pokolgépes merénylet áldozata lett a hadsereg vezérkari főnöke.

Zamora Induta, a hadsereg külkapcsolataiért felelős tisztje úgy nyilatkozott, hogy az államfő megpróbált elmenekülni házából, amikor megtámadták a meggyilkolt Tagmé Na Waié vezérkari főnökhöz közel álló katonák. Induta szerint elsősorban az elnököt terheli a felelősség a tábornok haláláért.

A vezérkari főnök életét kioltó vasárnap esti merényletben öt másik személy megsebesült, közülük ketten súlyosan – közölte a tábornok kabinetfőnöke. Katonai források előzőleg arról számoltak be, hogy a nyugat-afrikai ország fővárosában nagy erejű pokolgép robbant a fegyveres erők vezérkarának otthont adó épületben, amelynek egy része a detonáció hatására beomlott.

A vezérkari főnök január elején azt állította, hogy merényletet követtek el ellene: az elnöki palota előtt őrt álló katonák tüzet nyitottak gépkocsijára.

A nyugat-afrikai országban hónapok óta mély ellentét feszült a hadsereg, az államfő és a belügyminisztérium között. Zendülő katonák már tavaly novemberben is megtámadták Joao Bernardo Vieira elnök rezidenciáját, a lövöldözésben akkor két testőr vesztette életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik