Külföld

Buktak az osztrák szocdemek

admin
admin

2009. 03. 01. 19:32

Az előzetes eredmények szerint rosszul szerepeltek az osztrák szociáldemokraták (SPÖ) a vasárnap megrendezett két tartományi és helyhatósági választáson. Karintiában fényes diadalt aratott a jobboldali-populista BZÖ.

Salzburgban ugyan meg tudta őrizni vezető helyét a nagyobbik koalíciós kormánypárt, a 2004-es eredményétől azonban mintegy öt százalékkal elmaradt a részeredmények alapján. Jól tartotta magát a másik kormányerő, a néppárt (ÖVP): biztos befutó volt a második helyre. Minden bizonnyal ők alkotják majd az új tartományi vezetést is, élén az eddigi elöljáróval, a szociáldemokrata Gabi Burgstallerrel.

Karintiában csúfos vereséget szenvedtek a szociáldemokraták a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párttól, amely a tavaly októberben autóbalesetben elhunyt vezére, Jörg Haider tartományi elöljáró nélkül is magabiztosan nyert. Minden bizonnyal abszolút többséghez jut a tartományi kormányban, amely hagyományosan a legnagyobb pártok képviselőiből tevődik össze. Megfigyelők szerint a BZÖ sikeréhez jelentősen hozzájárult a pártalapító elöljáró iránti részvét: Haider roppant népszerű volt a déli tartományban.

A jobboldali-populista tábor országos viszonylatban nagyobb támogatottságot élvező ereje, a szabadságpárt (FPÖ) – amelyből a BZÖ 2005-ben kivált – valószínűleg be sem jut a karintiai tartományi parlamentbe. Salzburgban viszont jócskán javítani tudott a helyzetén, és négy százalékkal több szavazatot kapott, mint 2004-ben.

A szociáldemokraták legalább tíz százalékot veszítettek Karintiában a négy évvel ezelőtti szavazatarányukhoz képest, pedig azzal a célkitűzéssel kacérkodtak, hogy visszahódítják a legerősebb párt pozícióját.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.