Külföld

A Vatikánnak nem elég a bocsánatkérés

admin
admin

2009. 02. 27. 18:06

Nem elégszik meg a Vatikán a holokauszttagadó brit katolikus püspök bocsánatkérésével, és állításainak teljes és nyilvános visszavonását követeli Richard Williamsontól.

A Szentszék egy nappal azt követően adott ki nyilatkozatot, hogy Williamson bocsánatot kért mindazoktól, akiket megsértett a kijelentésével.

Federico Lombardi vatikáni szóvivő kijelentette: Williamson bocsánatkérése nem teljesíti azt a követelést, amelyet a Vatikán államtitkársága február 4-én közzétett nyilatkozatásban fogalmazott meg, nevezetesen hogy a püspök “teljesen egyértelműen és nyilvánosan vonja vissza” a zsidó holokausztra vonatkozó álláspontját. Amíg ez nem történik meg, Williamson nem tölthet be lelkipásztori tisztséget a katolikus egyházban.

Csütörtökön közzétett bocsánatkérő levélben Williamson sajnálkozását fejezte ki azon “fájdalom” miatt, amelyet “mindenekelőtt az egyháznak, ám emellett a III. Birodalom idején igazságtalanságot elszenvedő áldozatok rokonainak, illetve a túlélőknek” okozott. Saját korábbi kijelentéseit azzal magyarázta, hogy ő nem történész.

Charlotte Knobloch, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZJD) elnöke felháborodásának adott hangot a levéllel kapcsolatban. “Azzal, hogy Williamson továbbra sem vonta vissza rosszindulatú hazugságait, ismét kifejezésre juttatta, hogy meggyőződéses antiszemita és javíthatatlan holokauszttagadó, aki kétségbe vonja a zsidók milliói ellen elkövetett népirtást” – állt a szervezet pénteki közleményében.

A püspök nagy botrányt keltett a svéd televíziónak korábban adott interjújával, amelyben tagadta a gázkamrák létét a náci haláltáborokban, s igyekezett kicsinyíteni a holokauszt mértékét. Az eset súlyát növelte, hogy a nagy felháborodást kiváltó interjút éppen akkor tették közzé, amikor XVI. Benedek pápa visszavonta a Szent X. Pius Testvériség néhány püspökének, köztük Williamsonnak a kiközösítését a római katolikus egyházból. A püspököket azért közösítették ki 1988-ban, mert nem ismerték el a II. Vatikáni Zsinat valamennyi határozatát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.