Nagyvilág

Ukrajna befizeti a gázszámláját

A Naftogaz ukrán gázszolgáltató kifizeti azt a 400 millió dollárt, amivel a februári gázszállításokért tartozik az orosz Gazprom gázipari cégnek - jelentette be pénteken az ukrán vállalat sajtószóvivője.

Valentyin Zemljanszkij az mondta, hogy a szükséges pénzforrás már rendelkezésre áll hrivnyában. Jelenleg folyik az ukrán nemzeti valuta átváltása devizára.

A Naftogaznak március 7-ig kell rendeznie adósságát. Egy másik ukrán illetékes azt mondta ugyancsak pénteken, hogy az átutalásra a határidő előtt kerül sor.

Csütörtökön a Kommerszant című orosz lap azt írta, hogy a Gazprom már március 8-án újra beszüntetheti az Ukrajnába irányuló földgázexportot. Ezt azzal indokolta, hogy az ukrán importőr, a Naftogaz jelezte, problémák lesznek annak a 400 millió dollárnak a kifizetésével, amit a februári szállítások után kell rendeznie március 7-ig.

A közlés a megfigyelők körében aggodalmat keltett, mert január elsején, hasonló helyzetben a Gazprom leállította az ukrajnai gázszállításokat, aminek következtében közel két héten át szüneteltek az európai gázszállítások is.

A lap a Gazprom keddi igazgatótanácsi ülésén elhangzottakat meg nem nevezett forrásra hivatkozva idézte. Eszerint Andrej Kruglov, a konszern gazdasági-pénzügyi osztályának vezetője kijelentette, hogy ha a Naftogaz 7-éig nem fizet, 8-án el kell zárni a csapot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik