Nagyvilág

Románia fejlesztené Székelyföldet

Oktatási, egészségügyi és idegenforgalmi infrastrukturális fejlesztésekről tárgyaltak a román kormány miniszterei a Hargita és Kovászna megyei önkormányzatok vezetőivel pénteken.

Miután a múlt héten a fejlesztési, a közlekedési, valamint az ifjúsági és sportminiszter látogatott Csíkszeredába, most Ecaterina Andronescu oktatási, Ion Bazac egészségügyi és Elena Udrea idegenforgalmi miniszterek utaztak Sepsiszentgyörgyre.

A három tárcavezetőt a Kovászna és a Hargita megyei önkormányzat vezetői, Tamás Sándor és Borboly Csaba fogadta. Ők, valamint a három ágazat helyi szakemberei a korábbi kormányzati ciklusban elkezdett infrastrukturális beruházások folytatását igényelték. Hangsúlyozták, hogy óriási hátrányba került a két megye, ugyanis korábban háttérbe szorultak a központi költségvetési támogatások tekintetében.

Könnyebb lenne sípályát építeni

Az önkormányzati vezetők sípályák építéséhez kérték a jogi procedúrák megkönnyítését, valamint gyógyfürdők fejlesztésének támogatását igényelték. Ez utóbbiak között Málnásfürdő, Tusnádfürdő, Gyilkos-tó és Borszék felzárkóztatási lehetőségeit vázolták.

A megbeszélésen jelen lévők méltányolták az idegenforgalmi tárcának az üdülési csekkek bevezetésére vonatkozó elképzelését. Hangsúlyozták: fontos volna, hogy a székelyföldi üdülőtelepeken a magyarországi üdülési csekkek is érvényesíthetőek legyenek, ugyanis évente 450 ezer magyarországi turista fordul meg Romániában, ebből 25 ezer Parajdot keresi fel.

Elena Udrea idegenforgalmi miniszter a sípályák ügyében elmondta, hogy a beruházási lista már elkészült, de megpróbálják belefoglalni a most benyújtott terveket is.

Fejlesztenék a turizmust

Bejelentette: az általa vezetett tárca négy projekt támogatásának finanszírozását vállalja. Kovászna megyében az ugyanezt a nevet viselő fürdővárosban turisztikai tájékoztatási pontok kialakítását és a település központjában lévő források, valamint utak rehabilitálását finanszírozzák, Hargita megyében pedig Tusnádfürdőn és Parajdon gyógyfürdőhely létrehozását támogatják.

Ion Bazac egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a szintén Kovászna fürdővárosban működő szívkórház korszerűsítésére 3 millió eurót utal ki, a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház felújításának befejezését pedig körülbelül 1 millió euróval támogatják.

Ecaterina Andronescu oktatási miniszter arra az újságírói kérdésre válaszolva, miszerint szükségesnek tartja-e, hogy a magyar anyanyelvű gyermekek speciális tankönyvekből tanulják a román nyelvet, kifejtette: nyitott erre a megoldásra, ha a romániai magyar gyerekek számára a román nyelv elsajátításához ez a legcélravezetőbb út.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik