Nagyvilág

Orosz gépek közelítették meg a kanadai légteret

Kanadai harci gépek néhány napja figyelmeztettek egy, az észak-amerikai ország légtere felé közeledő orosz hadászati bombázót, felszólítva a legénységet a visszafordulásra - jelentette be pénteken Peter MacKay kanadai védelmi miniszter.

Az incidens február 18-án történt, egy nappal Barack Obama amerikai elnök kanadai látogatása előtt. A miniszter közölte: nem állítja, hogy az oroszok mindezt szándékosan időzítették az elnöki látogatáshoz, de azért erős az egybeesés.

Az orosz légierő szóvivője minderre reagálva azt hangsúlyozta, hogy a Tu-160-as hadászati bombázó rutinrepülést végzett, útját már régóta tervezték, s nem sértette meg Kanada légterét.

A kanadai védelmi miniszter maga is elismerte, hogy a gép egy pillanatra sem hatolt be az ország légterébe. Ugyanakkor azt állította, hogy az utóbbi időben az orosz légierő fokozta aktivitását az Északi-sarkvidék térségében. Mint mondta, két kanadai F-18-as vadászgép szállt fel, hogy az északi-sarki régió felől közeledő hadászati bombázót még a nemzetközi légtérben visszafordulásra késztesse.

Egy név nélkül nyilatkozó orosz kormányzati illetékes “teljes mértékben érthetetlennek” mondta MacKay kijelentéseit.
A szovjet harci gépek a hidegháború idején rendszeresen repültek az észak-amerikai légtér közelében, de ez a gyakorlat a Szovjetunió felbomlása után abbamaradt. Oroszország 2007-ben újította fel hadászati bombázóinak őrjáratait.

MacKay egyébként az Északi-sarkvidék térségében tapasztalt fokozottabb orosz aktivitást azzal magyarázta, hogy több ország (így Kanada, Oroszország és az Egyesült Államok) között versengés kezdődött a régió erőforrásainak megszerzéséért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik