Nagyvilág

Obama kompromisszumra kényszerül Irakban

admin

2009. 02. 27. 12:04

Barack Obama amerikai elnök pénteken hivatalosan is bejelenti az iraki csapatkivonás menetrendjét. Washington tervei szerint a harcoló alakulatok 2010 augusztusáig hagyják el az országot, ez három hónappal későbbi dátum annál, mint amelyet Obama a választási kampányában ígért.

2010 augusztusáig az amerikai csapatok nagy része kivonul Irakból. Jelenleg 142 ezer amerikai katona állomásozik az országban. A csapatkivonás után egy 35-50 ezres alakulatot hagynak hátra az iraki biztonsági erők kiképzése, tanácsadás, terroristaelhárító feladatok ellátása és a helyi amerikai intézmények – például a bagdadi nagykövetség – védelme céljából.

A BBC információi szerint 2003 óta 4200 fegyveres katona vesztette életét az iraki hadműveletek során.

A közel hat éve tartó háború lezárása Barack Obama egyik legfőbb kampányígérete volt. Az elnökválasztás előtt azt mondta, hogy beiktatása után 16 hónapon belül kivonják az amerikai csapatok döntő részét Irakból. A 2010 augusztusi céldátum azt jelenti, hogy az ígéret 19 hónap alatt teljesül.

A kivonulás folyamatát Obama katonai vezetők tanácsára toldotta meg három hónappal. Névtelenségbe burkolózó tisztviselők szerint Ray Odierno tábornok, az Irakban állomásozó amerikai erők parancsnoka és David Petraeus tábornok, a közel-keleti térségben folytatott amerikai hadműveletekért felelős Középső Parancsnokság vezetője eredetileg 23 hónapot javasolt a harcoló alakulatok kivonására.

A Kongresszus fegyveres erőket felügyelő bizottságának republikánus elnöke szerint a kivonulási stratégiát felül kell bírálni abban az esetben, ha a katonák távozása után az erőszak fokozódik Irakban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

MCALLEN, TX - JUNE 12: Central American asylum seekers wait as U.S. Border Patrol agents take them into custody on June 12, 2018 near McAllen, Texas. The families were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.