Nagyvilág

Obama kompromisszumra kényszerül Irakban

Barack Obama amerikai elnök pénteken hivatalosan is bejelenti az iraki csapatkivonás menetrendjét. Washington tervei szerint a harcoló alakulatok 2010 augusztusáig hagyják el az országot, ez három hónappal későbbi dátum annál, mint amelyet Obama a választási kampányában ígért.

2010 augusztusáig az amerikai csapatok nagy része kivonul Irakból. Jelenleg 142 ezer amerikai katona állomásozik az országban. A csapatkivonás után egy 35-50 ezres alakulatot hagynak hátra az iraki biztonsági erők kiképzése, tanácsadás, terroristaelhárító feladatok ellátása és a helyi amerikai intézmények – például a bagdadi nagykövetség – védelme céljából.

A BBC információi szerint 2003 óta 4200 fegyveres katona vesztette életét az iraki hadműveletek során.

A közel hat éve tartó háború lezárása Barack Obama egyik legfőbb kampányígérete volt. Az elnökválasztás előtt azt mondta, hogy beiktatása után 16 hónapon belül kivonják az amerikai csapatok döntő részét Irakból. A 2010 augusztusi céldátum azt jelenti, hogy az ígéret 19 hónap alatt teljesül.

A kivonulás folyamatát Obama katonai vezetők tanácsára toldotta meg három hónappal. Névtelenségbe burkolózó tisztviselők szerint Ray Odierno tábornok, az Irakban állomásozó amerikai erők parancsnoka és David Petraeus tábornok, a közel-keleti térségben folytatott amerikai hadműveletekért felelős Középső Parancsnokság vezetője eredetileg 23 hónapot javasolt a harcoló alakulatok kivonására.

A Kongresszus fegyveres erőket felügyelő bizottságának republikánus elnöke szerint a kivonulási stratégiát felül kell bírálni abban az esetben, ha a katonák távozása után az erőszak fokozódik Irakban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik