Nagyvilág

Hazaért a felmentett szerb elnök

Hazaérkezett péntek este Milan Milutinovic egykori szerb elnök, akit az ENSZ hágai törvényszéke előző nap felmentett a Koszovóban a múlt évtized végén elkövetett háborús bűnök vádja alól.

“Nagyon örülök, hogy ismét Szerbiában, az én szeretett Belgrádomban vagyok” – mondta a tudósítóknak a politikus, amikor leszállt a menetrendszerű amszterdami járatról. Érkezését nem harangozták be előre, így csak néhány újságíró várta.

Egykori pártja, az azóta megreformált, s ma ismét a kormányban lévő Szerb Szocialista Párt illetékesei előre jelezték, hogy nem rendeznek neki fogadást.

A Nemzetközi Törvényszék szerint nem bizonyított, hogy Milutinovic jelentős mértékben hozzájárult volna a koszovói művelethez, illetve tényleges ellenőrzése lett volna a katonai és rendőri akciók fölött, ezért mentették föl.

A vele együtt a vádlottak padjára ültetett Nikola Sainovic volt kormányfő-helyettest 22 év, Dragoljub Ojdanic volt vezérkari főnököt 15 év, Nebojsa Pavkovic katonai tábornokot 22 év, Vladimir Lazarevic tábornokot 15 év, Steren Lukic rendőrtábornokot pedig 22 év börtönbüntetésre ítélte a törvényszék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik