Nagyvilág

Elüldözik a grúzokat az abházok?

Grúzia pénteken azt közölte, hogy abház milicisták elüldözték egy határ közeli abháziai falu hatvan grúz nemzetiségű családját; az abház hatóságok cáfolták Tbiliszi állítását.

Sota Utiasvilinek, a grúz belügyminisztérium szóvivőjének elmondása szerint az egykor Grúziához tartozó, Fekete-tenger melléki Abházia erői Gali körzetének egyik településén egy férfi után kutattak, aki nem volt hajlandó csatlakozni a szeparatista régió erőihez, és miután súlyosan bántalmazták, Grúziába szökött.

“Kihajtották az embereket a házaikból, és azt mondták nekik, hogy nem térhetnek vissza otthonaikba, amíg a férfi elő nem kerül” – mondta el a szóvivő, s hozzátette, hogy a térségbe egyúttal 35 páncélozott szállító harcjárművet vezényeltek az Abháziában állomásozó orosz erők.

Az abházok cáfolnak

A grúz külügyminisztérium nyilatkozata szerint az eset “nyilvánvalóan azt mutatja, hogy újabb etnikai tisztogatások veszélye fenyeget”.

Gali körzet abház elöljárója, Lavrentyij Mikvabia az Interfax orosz hírügynökség kérdésére cáfolta, és provokációnak minősítette Tbiliszi állításait.

Grúzia tavaly augusztusban újra megpróbálta katonai erővel visszafoglalni a tőle a 90-es évek elején elszakadt egykori autonóm területét, Dél-Oszétiát.

Mihail Szaakasvili grúz elnök kormányának kalandor akcióját azonban az orosz haderő nagy túlerővel visszaverte, s ellentámadásában de facto grúz fennhatóság alatt lévő területeket is elfoglalt. Az Európai Unió közvetítésével lezárt villámháború után Moszkva hivatalosan is elismerte az általa támogatott két volt grúziai régió, Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét. A két határtérségben azonban – az uniós megfigyelő misszió jelenléte ellenére – továbbra is súlyos bizalmatlanság uralkodik, és mindennaposak a fegyveres incidensek.

A dél-oszétek grúzokat rabolnak?

Ugyancsak pénteken Tbiliszi azt közölte, hogy egy déloszét fegyveres csoport elrabolt Grúzia területéről négy grúz állampolgárt. Dél-Oszétia azonnal cáfolta, és provokációnak minősítette a közlést. Ibragim Gasszejev déloszét védelmi miniszterhelyettes ezzel szemben azt közölte, hogy katonái két grúz illegális határátlépőt vettek őrizetbe.

A grúz belügyminisztérium közleménye szerint a Gori városától nyugatra fekvő Kareli körzetéből “elrabolt személyeket a chinvali hatóságok által ellenőrzött területre hurcolták”. A dokumentum szerint “a déloszét fegyveres csoport később szabadon engedte két foglyát, a másik két grúz elengedéséért viszont hatezer euró váltságdíjat követelnek”.

Az incidensről a grúz fél tájékoztatta az Európai Unió megfigyelő missziójának képviselőit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik