Külföld

Szlovákia is támogatja az új autó vásárlását

admin
admin

2009. 02. 26. 20:50

A szlovák kormány 1500-2000 euróval fogja támogatni az új személygépkocsik vásárlását, de végleges döntés még nincs - jelentette be Robert Fico, szlovák kormányfő a gazdasági válságtanács ülése után.

A válságtanács ajánlatát még a kormánynak is jóvá kell hagynia, de helyi megfigyelők szerint ez már gyakorlatilag formalitásnak tekinthető, mert a tanácsban is többsége van a kormány képviselőinek. Végleges döntés még nincs, a kabinet két javaslatot fog mérlegelni: az egyik szerint 1500, míg a másik szerint 2000 eurót kapna az új személygépkocsi vevője. Azt is mérlegelik, hogy a segítségnyújtásba esetleg autógyártó cégek is bekapcsolódhatnának.

A támogatást az elképzelés első változata szerint azok kaphatnák meg, akik Szlovákiában bejegyzett legalább tíz éves autójukat lecserélik, és hivatalosan leadják egy roncstelepen. Az anyagi segítséget a 15 ezer eurónál olcsóbb új gépkocsik vásárlásánál lehetne igényelni. A kormány a miniszterelnök szerint a legközelebbi ülésén 33 millió eurót hagy jóvá a támogatásokra. Ezeket addig folyósítanák, amíg a pénz el nem fogy, ezt követően új döntés születne az ügyben.

Szlovákia Közép-Európa legnagyobb autógyártói közé tartozik. Az országban a Volkswagen, a Skoda és Kia autógyárak működtetnek nagy szerelőüzemeket, ezek a mostani gazdasági válság következtében korlátozták termelésüket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.