Külföld

Slota lyukra futott

admin
admin

2009. 02. 26. 14:29

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) beismerte, hogy nem tudja benyújtani a oktatásügyi törvény módosításával kapcsolatos alkotmánybírósági beadványát, mert nem gyűlt össze az ehhez szükséges legalább 30 képviselői aláírás. Jan Slota pártja a magyar helységnevek használatát kifogásolja.

„A beadvány szövege már készen van. Most arról tárgyalunk, hogyan tudnánk eljuttatni az alkotmánybíróságra” – nyilatkozta Ján Mikolaj szlovák oktatásügyi miniszter (SNS). A módosított oktatási törvényt, amely lehetővé teszi a szlovákiai kisebbségi tankönyvekben a földrajzi megnevezések kétnyelvű – előbb kisebbségi, majd szlovák nyelvű – használatát, február elején fogadta el ismételten a szlovák parlament. Ezzel felülvizsgálta Ivan Gasparovic államfő vétóját.

Gasparovic, a Jan Slota vezette SNS és a Vladimír Meciar elnökletével működő Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) elutasítja a módosítást, s azt állítják: ellentétes az alkotmánnyal. A szlovák nacionalisták ezért az alkotmánybíróság elé kívánják vinni az ügyet. Az SNS-nek a parlamentben azonban csak 19 képviselője van.

A LS-HZDS-vel ugyan meglenne a 30 aláírás, de Meciar a múlt héten azt nyilatkozta, hogy az SNS beadványát pártja 11 képviselője nem írja alá. Azzal is megvádolta Ján Slota pártját, hogy az alkotmánybírósági felülvizsgálat gondolatát ellopták pártjától.

A TASR szlovák hírügynökség szerint az alkotmánybírósági beadvány ügyében Ján Slota, az SNS elnöke ismételten cselekvésre szólította fel az államfőt és Dobroslav Trnka főügyészt is. Mindketten tisztségüknél fogva beadvánnyal fordulhatnak az alkotmánybírósághoz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.