Nagyvilág

Luxuspartikat tartanak a kisegített bankok

Az amerikai törvényhozás által megszavazott gyorssegélyben részesülő bankok egy része tovább folytatja a költekező politikát, immár az adófizetők jelentős hozzájárulásából. Az egyik bank Tiffany ékszereket osztogatott, miközben 450 alkalmazottját rúgta ki a válság miatt.

A Northern Trust nevű chicagói pénzintézet például jelentős összeggel támogatta nemrég a Profi Golfosok Szövetségét, a mérkőzések szervezését a szövetséggel kapcsolatos rendezvényeket, koncerteket, vacsorákat, partikat – írja a TMZ.com.

A bank több millió dollárt költött egy rendezvényre a mérkőzések keretében, melyen fellépett többek között az Earth Wind & Fire és Sheryl Crow. Ráadásul a Tiffany & Co. nevű luxusajándék üzletlánc ajándékcsomagjait osztogatták. A meghívottak között alkalmazottak és vendégek egyaránt voltak, akik az exkluzív vacsora után a legelegánsabb és legdrágább Los Angeles-i hotelekben szálltak meg.

Csak elfogadták a pénzt

Doug Holt, a Northern Trust kommunikációs részlegének vezetője elmondta, valóban a bank szponzorálta ezeket az eseményeket, de nem az adófizetők kárára. Holt szerint az „egészségesen” működő bank nem kereste a lehetőségeket az állami támogatásból való részesedésre, de elfogadta az 1,6 milliárd dolláros támogatást, mivel a igazodni kívánt a politikához, mely alapján minden nagyobb amerikai bank részesül a kisegítő csomagból.

„Ez a második év, hogy a bankunk szponzorálja a sporteseményt, egy ötéves szerződés részeként” – mondta a kommunikációs vezető. A szerződést még 2007-ben írták alá, még a kisegítő csomag elfogadása előtt. Hozzátette azt is, hogy a szponzorálás, reklám- és jótékonysági akciók a pénzintézet tevékenységének fontos részei és ezek során az adófizetőktől kapott segítséghez nem nyúlnak.

Visszafizettetnék velük

A republikánus Barney Frank massatchusetts-i képviselőt azonban nem győzték meg a bank érvei. A képviselőház pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottságának elnöke levelet írt a pénzintézet vezetőinek, melyben a luxus rendezvényekre költött pénz visszafizetését követeli. „Arra kérjük a Northern Trust bankot, fizesse vissza ugyanazt az összeget az államnak, amit a golfmérkőzések rendezvényeire és az azokkal kapcsolatos eseményekre költött” – mondta a képviselő szóvivője, Steve Adamske.

A Norhtern Trust múlt év decemberében 450 alkalmazottját bocsájtotta el a gazdasági válság teremtette nehéz körülményekre hivatkozva. Bevétele az elmúlt évben 641 millió dollárra rúgott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik