Nagyvilág

Bukarest nem tartja vissza a román bűnözőket az utazástól

Róma lehetetlen dolgot vár el Bukaresttől, amikor azt kéri a román hatóságoktól, hogy ne engedjen büntetett előéletű román állampolgárt Itáliába utazni - fejti ki a szerdai romániai sajtó.

A Cotidianul emlékeztet, hogy Franco Frattini olasz külügyminiszter azt kérte román kollégájától római találkozójukon: Bukarest adjon biztosítékot, hogy román bűnözők nem jutnak majd Olaszországba. “Frattini, aki az Európai Bizottság igazságügyi biztosa volt, tudhatná, hogy az európai uniós állampolgárok számára biztosított utazás szabadsága az EU egyik alappillére” – szögezi le a lap.

A legtöbb napilap helyesli, hogy Cristian Diaconescu külügyminiszter Rómában elutasította az Itáliában jogerősen elítélt román bűnözők hazaszállítását, a kollektív kitoloncolás lehetőségét. Mint fogalmazott – “a bűnözésnek nincs sem állampolgársága, sem nemzetisége”. Borbély Lászlót, a képviselőház külügyi bizottságának elnökét is idézik, aki szerint az olasz hatóságok is felelősek, mert eltűrték az utóbbi időben elszaporodott illegális romatáborok fenntartását. “Most nekik kell megoldaniuk ezt a problémát” – hangsúlyozta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa a bukaresti Új Magyar Szónak (ÚMSZ).

A Romania Libera a román börtönök országos hivatalának illetékesére hivatkozva tudni véli, hogy az olaszok által elítélt és hazatoloncolni szándékozott 970 ember otthoni börtönökben való elhelyezése évente mintegy 7 millió eurós többletköltséget igényelne, amire egyelőre nincs pénz. A lap emlékeztet arra, hogy 2004-ben Ausztria javasolta: osztrák pénzügyi támogatással építsenek egy külön börtönt Románia területén, hogy ott tölthesse le büntetését az Ausztriában akkor elítélt több mint 300 román bűnöző. A cikk szerzője szerint ez a meg nem valósult terv jól jött volna gazdasági szempontból Bécsnek, hiszen ebben az esetben évente 13,5 millió eurót spórolhatott volna meg.

A Curentul szerint a mostani olasz-román vitának egyik fél sem lehet nyertese, ugyanis a ma Olaszországban uralkodó közhangulat miatt sem az olaszok, sem a románok nem érezhetik magukat biztonságban. A kolozsvári Szabadság kommentátora úgy véli, a román bevándorlókból azért lett “ügy” Olaszországban, mert az ottani hatóságok túlságosan is engedékenyeknek mutatkoztak a betelepülőkkel szemben. Az olaszok elsősorban a saját hasznukat tartották szem előtt, hiszen sokkal előnyösebb volt a feketén dolgozó román bejárónő és munkás foglalkoztatása, mintsem megfizetni az államnak a törvényes munkaerőt.

Az erdélyi Krónika szerint az Olaszországban élő román állampolgárok által elkövetett bűncselekmények ügye most jól jön a román kormánynak. “Hiszen miközben a romániai romák és nem romák által elkövetett köztörvényes ügyekről van szó, addig sem a gazdasági válságról és az enyhén szólva is optimista sarokszámokkal operáló, mérsékelten reális költségvetésről, illetve az országban is egyre nagyobb méreteket öltő bűnözési hullámról szólnak a hírek. Hanem arról, hogy a kormánynak ismét alkalma van az emberi jogok védelmezőjének szerepében tetszelegni” – olvasható a cikkben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik