Külföld

Bugár Béla visszatér az MKP élére?

admin
admin

2009. 02. 25. 11:05

Az elmúlt hetek egyik legizgalmasabb szlovákiai belpolitikai híre Bugár Béla meglebegtetett visszatérése a Magyar Koalíció Pártjának élére, azonban korántsem olyan biztos, hogy ezt a hírt komolyan kell venni - írta az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerdán.

Vitathatatlan, hogy Bugár visszatérésének sokan örülnének mind a párton belül, mind pedig azon kívül. Ennek legfőbb oka valószínűleg az exelnök személyes karizmája, amely minden bizonnyal a legfőbb politikai devizája. Ehhez hozzájárul az is, hogy Csáky Pál hatalomra jutásának módja kiélezte és a felszínre hozta a pártban valószínűleg korábban is meglevő megosztottságot.

S bár ez a taktika hatásosnak bizonyult az elnöki szék megszerzésénél, Csáky azóta sem tudott vagy akart lemondani róla, ami hosszabb távon akár végzetes is lehet pártvezetői pozíciója szempontjából. Nyilvánvaló, hogy az MKP-ban az egészségesnél erőteljesebb a megosztottság és a belső konfliktus mértéke, s Csáky csaknem kétéves regnálása alatt sem volt képes véget vetni ennek az állapotnak. Sőt úgy tűnik, a nyomás egyre erősebb. Mégis elhamarkodott lenne úgy ítélni, hogy ez automatikusan Bugár visszatéréséhez vezet – mutatott rá Czajlik Katalin, a pozsonyi magyar lap főszerkesztő-helyettese.

A szerző több okot is említett. Először is, ahhoz, hogy az elnökválasztásra egyáltalán sor kerüljön, tisztújító kongresszust kell összehívni, amit a járási konferenciák legalább egyharmadának kell kezdeményeznie. Ha ez meg is történne, a végeredmény így is jócskán kérdéses, mivel a kongresszus összetétele a küldöttdelegálás bonyolult módja miatt meglehetősen esetleges. Tehát nem garantált, hogy döntéseik a párttagság többségének véleményét tükrözik. Már ha azt feltételezzük, hogy a többség Bugár-párti. Ez azonban korántsem biztos – jegyezte meg a szerző.

Bár a belső konfliktus jelei jól láthatók a párton, nagy kérdés, mekkora erőről van szó, mind számbelileg, mind intenzitásban. Magyarán, hogy az elégedetlenkedők – ha elegen vannak is – képesek-e a koordinált cselekvésre. Még nagyobb kérdés, hogy ennek az elégedetlenségnek mennyire oka – és egyben lehetséges gyógyírja – az elnökváltás, s mennyire az éppen e megosztottságból eredő cselekvésképtelenség és a meg nem emésztett hatalomvesztési frusztráltság.

Ezekre a kérdésekre – írta az Új Szó – ma aligha ismeri valaki a választ. Maga Bugár sem, ami jól nyomon követhető a visszatérésével kapcsolatos nyilatkozatai óvatosságán. Bár az a tény, hogy az exelnök reálisan megengedte visszatérésének lehetőségét, érdembeli előrelépést jelent az utóbbi két év kijelentéseihez képest, ugyanakkor nem lehet nem észrevenni a sok feltételes módot, ami ezeket a kijelentéseket kíséri. Mintha Bugár azt akarná tesztelni, milyen hatást váltanak ki szavai, de arra azért vigyáz, hogy sose mondjon olyat, amiből nem lehet biztonságosan visszatáncolni.

Az ugyanis szinte biztosra vehető, hogy az exelnök, aki meglehetősen nehezen viselte két évvel ezelőtti nem várt kudarcát, nem kockáztat meg egy újabb vereséget. Az elkövetkező hónapok tehát sok érdekeset hozhatnak az MKP háza táján, mind Bugár, mind Csáky számára. Egy dolog valószínűsíthető csupán: akárhogy végződjön is ez a csata, annak meghatározó hatása lesz a párt jövő évi választási szereplésére – szögezte le a kommentár szerzője.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.