Nagyvilág

A szlovákok lezártnak tekintik a tankönyvügyet

A kisebbségi tankönyvek kérdését a szlovák parlament az oktatási törvény módosításával, illetve a köztársasági elnöki vétó visszautasításával rendezte – mondta Szabó Zoltán, a magyar oktatási bizottság elnöke a két ország bizottságainak találkozója után kedden.

Azt, hogy a személy-, helységneveket minden kisebbség az anyanyelvén használhassa, a mindkét ország által ratifikált nemzetiségi keretegyezmény alapján kell kezelni – hangsúlyozta.

Ferdinand Devisky, a szlovák bizottság elnöke rendkívül sikeresnek tartotta az egyeztetést.
Mint kifejtette, a kisebbségek – így a magyar kisebbség – Szlovákiában államalkotó nemzetiség. Utalt arra, hogy két kormánynak voltak tagjai, parlamenti képviselettel bírnak: Szlovákiában a kisebbségi jogok helyén vannak.

A kisebbségi tankönyvekről közölte: a kérdést azzal, hogy a szlovák parlament ismét elfogadta a jogszabály módosítását, lezártnak tekintik. Bánki Erik (Fidesz), a magyar ifjúsági és sportbizottság elnöke arról beszélt, hogy felvetették a Dunaszerdahelyen történteket is az ülésen.

E téren is abban maradtak, hogy folytatódnak a megbeszélések. Hozzátette: azt szeretnék, ha végre előkerülnének azok a bizonyítékok, amelyek a rendőrségi fellépést alátámaszthatják, illetve ha enyhíteni lehetne a nemzeti jelképek használatáról közelmúltban született szlovákiai szabályozást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik