Külföld

Még a 2013-as euródátumban sem bíznak a lengyelek

admin
admin

2009. 02. 24. 11:45

Nem reális Lengyelország számára, hogy 2012-ben vagy 2013-ban csatlakozzon az euróövezethez - vélte a lengyel államfő. A Gazeta Wyborcza című napilapnak Lech Kaczynski azt mondta, nem lelkesül az iránt, hogy Lengyelország feladja saját monetáris politikáját, különösen a mostani gazdasági válság idején.

Az elnök jelezte, hogy ellenzi az euró bevezetésének előszobájaként tartott ERM-2 árfolyam-mechanizmusba történő gyors belépést, amit a kormány az idei év közepére tervez. Az államfő szerint „a válság idején az ERM-2-ben való tartózkodás azt eredményezheti, hogy vagy ki kell abból lépni, vagy elveszne az ország devizatartalékának jelentős része”.

A kormány azt tervezi, hogy Lengyelország 2012-ben belép az euróövezetbe.

Az ERM-2-ben a nemzeti valutát az euróhoz kötik az EU pénzügyi hatóságaival egyeztetett sávközéppel, amelytől az árfolyamváltozások bármelyik irányba csak 15-15 százalékkal térhetnek el.

Lengyelországban a kormány és nem az államfő dönt arról, hogy mikor vezessék be az eurót.

Lech Kaczynski szerint az ERM-2-be történő belépés miatt komoly megszigorításokat kellene bevezetni fiskális és a monetáris téren, hogy sikerüljön eleget tenni az EU maastrichti követelményeinek olyan területeken, mint az infláció és az államháztartási hiány.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.