Nagyvilág

Észak-Korea nagy lövésre készül

Hamarosan műholdat bocsát fel egyik rakétájával Észak-Korea - jelentették be kedden Phenjanban.

Az indítás előkészületei az utolsó szakaszukban tartanak. Ezek célja kísérleti jelleggel felbocsátani egy kommunikációs műholdat – jelentette a KCNA, a hivatalos észak-koreai hírügynökség.
Elemzők szerint a műhold próbája valójában azt a célt szolgálja, hogy Észak-Korea tesztelje legnagyobb hatótávolságú rakétáját.

Az indítás időpontját Phenjanban nem közölték. Megadták ugyanakkor annak helyszínét, a Hamgen tartománybeli Hvade településen lévő rakétaindító helyet.

A dél-koreai sajtó korábban megírta, hogy ott egy Taepodong-2 típusú rakéta szerelési munkálatai folynak. Feltételezések szerint ennek hatótávolsága 6000-6700 kilométer, és képes elérni Alaszkát, illetve a Hawaii-szigeteket.

Az amerikai felderítés az űrből végzett megfigyelések során azt tapasztalta, hogy a rakétaindító helyre rakétaelemeket szállítottak szokatlanul nagy méretű, zárt vagonokban. Egyes szakértők nem zárják ki, hogy a Taepodong korszerűsített változatának indításához készülődnek, amelynek hatótávolsága eléri a tízezer kilométert. Amennyiben ez igaz, akkor egy ilyen rakéta képes elérni az Egyesült Államok szárazföldi területének nyugati partját.

Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok korábban figyelmeztette Phenjant, hogy álljon el a rakéta felbocsátásától, mert az újabb nemzetközi szankciókat eredményezne, és veszélyeztetné Washington készségét a kapcsolatok javítására.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban tiltotta meg az észak-koreai hadászati rakétakísérleteket, miután Phenjan 2006-ban végrehajtotta első nukleáris atomrobbantását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik