Nagyvilág

Új New Dealt akar Brown

admin

2009. 02. 23. 11:20

A brit miniszterelnök, Gordon Brown szerint ahhoz, hogy a világ kitaláljon a világgazdasági krízisből egy globális New Deal programra van szükség.

„Egy nagyszabású alkufolyamatra van szükség a világ országai és kontinensei között. Így nemcsak a világgazdaság helyreállítását érhetjük el, de a világ bankrendszerének új alapokra helyezését” – mondta Gordon Brown az 1930-as évek gazdasági válságnak amerikai megoldási tervére hivatkozva. A miniszterelnök Európa vezető gazdaságainak találkozóján tartott beszédet, ahol a résztvevő országok célja kialakítani egy közös platformot az áprilisban tartandó londoni csúcstalálkozóra.

Nicolas Sarkozy francia elnök szerint a világ válasza a gazdasági válságra a nemzetközi pénzügyi rendszer új alapokra helyezése kell, hogy legyen, nem csupán a problémák kozmetikázása – írja a CNN. Angela Merkel német kancellár pedig arra bíztatta az államokat, hogy együtt vegyék fel a harcot a gazdasági problémákkal.

„Az emberek bizalmát csak akkor nyerhetjük vissza, ha bizonyítjuk, hogy valóban egy irányba haladunk és megértettük a mostani krízis tanulságait” – jelentette ki Merkel. A német kancellár egy, a válságból kiemelkedő új intézmény létrejöttéről is beszélt, mely nagyobb felelősséget fog betölteni a jövőben a globális pénzügyi szektorban. Ez szigorúbb szabályozást jelent a hitelelbírálás és a befektetési alapokat illetően is.

Áprilisban Londonban tartják a húszak tanácskozását, melyen részt vesz a hét legfejlettebb gazdaság mellett még többek között Argentína, Brazília, Kína, Indonézia, Törökország, valamint az EU is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

MCALLEN, TX - JUNE 12: Central American asylum seekers wait as U.S. Border Patrol agents take them into custody on June 12, 2018 near McAllen, Texas. The families were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.