Nagyvilág

Új New Dealt akar Brown

A brit miniszterelnök, Gordon Brown szerint ahhoz, hogy a világ kitaláljon a világgazdasági krízisből egy globális New Deal programra van szükség.

„Egy nagyszabású alkufolyamatra van szükség a világ országai és kontinensei között. Így nemcsak a világgazdaság helyreállítását érhetjük el, de a világ bankrendszerének új alapokra helyezését” – mondta Gordon Brown az 1930-as évek gazdasági válságnak amerikai megoldási tervére hivatkozva. A miniszterelnök Európa vezető gazdaságainak találkozóján tartott beszédet, ahol a résztvevő országok célja kialakítani egy közös platformot az áprilisban tartandó londoni csúcstalálkozóra.

Nicolas Sarkozy francia elnök szerint a világ válasza a gazdasági válságra a nemzetközi pénzügyi rendszer új alapokra helyezése kell, hogy legyen, nem csupán a problémák kozmetikázása – írja a CNN. Angela Merkel német kancellár pedig arra bíztatta az államokat, hogy együtt vegyék fel a harcot a gazdasági problémákkal.

„Az emberek bizalmát csak akkor nyerhetjük vissza, ha bizonyítjuk, hogy valóban egy irányba haladunk és megértettük a mostani krízis tanulságait” – jelentette ki Merkel. A német kancellár egy, a válságból kiemelkedő új intézmény létrejöttéről is beszélt, mely nagyobb felelősséget fog betölteni a jövőben a globális pénzügyi szektorban. Ez szigorúbb szabályozást jelent a hitelelbírálás és a befektetési alapokat illetően is.

Áprilisban Londonban tartják a húszak tanácskozását, melyen részt vesz a hét legfejlettebb gazdaság mellett még többek között Argentína, Brazília, Kína, Indonézia, Törökország, valamint az EU is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik