Nagyvilág

Izrael és a Hamasz is háborús bűnös?

Az Amnesty International nemrég napvilágra került jelentése szerint nem rendeltetésszerűen használt amerikai fegyvereket Gázában az izraeli hadsereg a 22 napig tartó Öntött Ólom hadművelet során.

Az emberjogi szervezet hétfőn azonnali vizsgálat elrendelésére hívta fel az Egyesült Nemzetek Szervezetét, melyben fény derülhet az Izrael és a Hamasz által elkövetett esetleges háborús bűnökre – írja az Al Jazeera.

Megsértették a nemzetközi jogot?

Az Amnesty International (AI) által folytatott vizsgálat vezetője, Donatella Rovera szerint Izrael sorozatosan megsértette a nemzetközi jog ide vonatkozó szabályait az Egyesült Államoktól kapott fehérfoszforos fegyverek gázai bevetése során. „A támadásaik során gyermekek és civilek százai haltak meg, és jelentős károk keletkeztek az épületekben is” – állította Rovera. A vizsgálat szerint repeszeket és egyéb tüzérségi maradványokat találtak iskolák, játszóterek és kórházak épületeiben is.

Donatella Rovera ugyanakkor elítélte a palesztin fegyveres csoportok kizárólag civil célpontok ellen elkövetett rakétatámadásait is. „Bár sokkal kevésbé veszélyes fegyverek, mint az Izrael által bevetettek, az ilyen támadások is háborús bűnnek számítanak és civilek halálát okozták” – vonta le a következtetést a vizsgálat vezetője.

Felfüggesztetnék a fegyverszállítást

„A továbbiakban minden államnak fel kellene függesztenie hadi felszerelés, fegyverek szállítását és egyéb stratégiai segítségnyújtását Izrael, a Hamasz és egyéb palesztin fegyveres csoportok irányában. Bár a Hamasz részére hivatalosan eddig sem szállított senki fegyvert, mivel azok Egyiptomból jutottak el csempészalagutakon át az övezetbe” – mondta az AI illetékese.

A vizsgálat arra nem ad választ, hogy az illegális fegyvercsempészet beszüntetését hogyan tennék lehetségessé. Az AI kiemelte az Egyesült Államokat, mint Izrael elsőszámú beszállítóját, hogy ne lássa el Izraelt fegyverekkel, mivel azokat civilek ellen használják fel.

Izrael bírálja a jelentést

Mark Regev izraeli kormányszóvivő elmondta, hivatalos formában nem kapták meg a szervezet jelentését, de az alapvető hiányosságokat mutat és több helyen erőteljesen sarkít. A szóvivő hozzátette, Izrael csak a nemzetközi jog szabályainak megfelelő fegyvereket vet be hadműveletei során.

A januári gázai háború óta napi rendszerességgel lőnek ki a Gázai Övezetből rakétákat palesztin fegyveresek, az izraeliek pedig légi ellencsapásokat intéznek kilövő állások és fegyverraktárak ellen. A két félnek nem sikerült megállapodnia az Egyiptom által vezetett tárgyalásokon az övezetet sújtó, 20 hónapja tartott blokád feloldásának feltételeiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik