Nagyvilág

Országos gyásznap Szlovákiában

Országos gyásznap van vasárnap Szlovákiában a szombati tragikus közlekedési baleset áldozatainak emlékére és tiszteletére. A szerencsétlenségben 12 személy életét veszette és 38-an megsérültek. Több mint húsz személyt kórházba szállítottak, de nagyrészt még a nap folyamán hazaengedték őket. Hat ember állapota súlyos, de egyikük sincs életveszélyben. Őket a besztercebányai kórházban kezelik.

A szlovák kormány az esti órákban rendkívüli ülésen országos gyásznappá nyilvánította vasárnapot. Az állami középületekre reggel nyolctól este nyolcig fekete lobogókat tűztek ki, míg az állami zászlókat félárbocra eresztették. A szlovák rádiók és televíziók részben módosították műsoraikat. Elmaradnak például a szokásos vasárnapi politikai vitaműsorok. A közszolgálati adók reklámokat sem sugároznak.
Tűzoltók vesznek részt a mentésben  (fotó: MTI/EPA)

Tűzoltók vesznek részt a mentésben (fotó: MTI/EPA)

A rendőrségi vizsgálatok eddigi állása szerint valószínű, hogy a tragikus balesetet az autóbusz vezetője okozta, mert az útkereszteződésen ismeretlen okok miatt nem adott elsőbbséget a vonatnak. A helyi motoros vonat több mint húsz méteren keresztül vonszolta a buszt, s az áldozatokat erővel kellett kiszabadítani a roncsok közül.

Az autóbuszban 37en utaztak, akik Trencsénhez közeli Bán (Bánovce nad Bebravou) városból síkirándulásra utaztak a hegyekbe. Az áldozatok és a sérültek mind az autóbusz utasai közül kerültek ki. A vonat utasai közül csak néhányan szenvedtek apróbb sérülést. A szerencsétlenség áldozatai között nincsen magyar állampolgár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik