Nagyvilág

Obama négy év alatt felezné meg a hiányt

Négy év alatt a felére szeretné csökkenteni az Egyesült Államok költségvetési hiányát Barack Obama - mondta szombaton egy neve elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselő.

A januárban beiktatott elnök várhatósan jövő csütörtökön terjeszti be az októberben kezdődő 2010-es költségvetési évre szóló költségvetési javaslatát.

Az Obama-kormány 1300 milliárd dolláros, a GDP 9,2 százalékát kitevő államháztartási hiányt örökölt. Az új költségvetés segítségével az elnök 2013-ra, első megbízatásának végére 533 milliárdra, a GDP 3 százalékára szeretné csökkenteni a deficitet – mondta az illetékes.

A kiadáscsökkentés nagy részét az iraki háború költségeinek kurtításával, a kormányzati munka hatékonyságának javításával és a nem hatékony kormányzati programok megszüntetésével, valamint 2011 után az évi 250 ezer dollárosnál magasabb jövedelmű magánszemélyek adójának emeléséből tervezi megvalósítani az Obama-kormány.

Az elnök kedden 787 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagtervet írt alá, amely az amerikai gazdaság válságból való kilendítését, munkahelyek millióinak létesítését célozza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik