Nagyvilág

Netanjahu bevonná a kormányba a Kadimát

Benjamin Netanjahu kijelölt izraeli miniszterelnök, a jobboldali Likud vezetője leendő kormányában való részvételt akar felkínálni a Cipi Livni vezette centrista Kadima pártnak.

“A lehető legszélesebb kormányt akarjuk megalakítani és ehhez létre kell hozni tárgyalócsapatokat a megegyezés akadályainak eltávolítására” – közölte Szilvan Salom az izraeli katonai rádióban. Salom szerint nem okozhat problémát a közös nevező megtalálása, de ehhez mindenkinek engedményeket kell tennie. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a Kadima mellett sikerül megnyerni Ehud Barak Munkapártját is. A Likudnak “nem áll szándékában megtagadnia természetes szövetségeseit”, azaz a vallásos és szélsőjobboldali pártokat – hangsúlyozta.

A katonai rádió megkérdezte Roni Bar-On pénzügyminisztert, a Kadima egyik vezetőjét, aki szerint előbb meg kell találni az egységhez vezető utat és Netanjahunak vissza kell vonnia azokat az ígéreteit, amelyeket “természetes szövetségeseinek” tett.

Netanjahu a tervek szerint vasárnap délután találkozik Livnivel. A február 10-i izraeli parlamenti választásokon a Kadima 28 képviselői helyet szerzett, a Likud csak 27-et, de ez utóbbi a különböző jobboldali pártokkal együtt 65 mandátumra számíthat a 120 fős kneszetben. A Munkapártnak 13 képviselői hely jutott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik