Nagyvilág

London befogad egy guantánamói foglyot

A brit kormány ideiglenes tartózkodási engedélyt ad egy etióp nemzetiségű guantánamói fogolynak, aki 1994-ben menedékjogot kapott Nagy-Britanniában, majd terrorista tevékenység gyanújával 2002-ben vették őrizetbe Pakisztánban.

Binyam Mohamed a héten szabadul a börtöntáborból, ahol 2004 óta tartják fogva. Vele szemben tavaly ejtették a terrorista tevékenység vádját. Pénteken jelentették be hivatalosan: az Egyesült Államok megállapodott Nagy-Britanniával abban, hogy átadja neki a férfit. A The Washington Post című amerikai napilap úgy értesült, hogy Mohamedet már hétfőn a szigetországba szállítják.

A belügyminiszter a BBC televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy London meg fogja vizsgálni a férfi bevándorló státusát, guantánamói őrizetben tartása előtti tevékenységét. Ennek alapján, igazságosan fognak dönteni a sorsáról. A brit külügyminisztérium mindazonáltal hangsúlyozta egy pénteki közleményben, hogy London nem vállal kötelezettséget arra: végleges tartózkodási engedélyt ad az etióp férfinak. Ügyvédei szerint Binyam Mohamedet pakisztáni elfogása után Marokkóba, majd Afganisztánba szállították, és mindkét helyen megkínozták.

Az etióp lesz az első, akit Guantánamóról szabadon engednek Barack Obama új amerikai elnök januári hivatalba lépése óta. Obama egyik első intézkedéseként bejelentette, hogy egy éven belül bezárják a börtöntelepet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik