Külföld

Moszkva összesítette a grúziai veszteségeket

admin
admin

2009. 02. 21. 15:40

Összesen 64 orosz katona esett el a tavaly augusztusi grúziai háborúban és az azt követő másfél héten, további 283 megsebesült, 3-at pedig eltűntként tartanak nyilván - közölte szombaton az orosz védelmi miniszterhelyettes egy rádióinterjújában.

Ezek az áldozatszámok az augusztus 8-a és 24-e közötti időszakra vonatkoznak – mondta Nyikolaj Pankov tábornok az Eho Moszkvi rádióban.

Az orosz főügyészi hivatal szeptemberben azt közölte, hogy 71 orosz katona halt meg a konfliktusban, de hozzáfűzte, hogy ebbe beleszámítanak a közvetlenül a háború előtt és után, békefenntartó tevékenység közben elesett katonák is.
Pankov bejelentette: “az állam megtalálta a módját annak, hogy 100 ezer dollár” kártérítést fizessen minden elesett katona családjának.

Grúzia augusztusban támadást indított Dél-Oszétia ellen, hogy ismét a fennhatóság alá vonja a Moszkva-barát szakadár területet, de az orosz hadsereg visszaverte az offenzívát, és mélyen behatolt Grúzia Tbiliszi ellenőrzése alatt álló részébe is.
Grúzia saját állítása szerint 169 katonáját veszítette el, a polgári lakosságból pedig 228-an haltak meg az öt napig tartó háborúban.

Az orosz főügyészi hivatal közölte, hogy 165 déloszét lakos halálát regisztrálta. Amikor még tartott a háború, Oroszország azt állította, hogy mintegy 2000 déloszét polgári személy vesztette életét a harcok következtében.

Mind Oroszország, mind Grúzia tagadja, hogy hadseregeik túlzott erőt alkalmaztak volna a másik ellen, vagy hogy polgári lakosokat vettek volna célba.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.