Külföld

Humánus lett Guantánamo?

admin
admin

2009. 02. 21. 18:09

A genfi egyezménynek megfelelő humánus körülményeket talált a guantánamói börtöntáborban az amerikai haditengerészetnek az a tábornoka, akit Barack Obama elnök bízott meg vizsgálódással és jelentéskészítéssel - közölte vasárnap egy meg nem nevezett tisztségviselő.

Jeffrey Gordon fehér házi szóvivő elismerte, hogy elkészült egy ilyen jelentés.

Patrick Walsh admirális arra a következtetésre jutott, hogy a terroristagyanús személyek számára fenntartott börtöntelep megfelel a genfi konvenció azon cikkének, amely a hadifoglyokkal való humánus bánásmódról rendelkezik.

A vizsgálat eredményét azonnal bírálta, “bohózatnak” nevezte az American Civil Liberties Union (ACLU) polgárjogi szervezet.

Obama egyik első intézkedése volt

Obama januári hivatalba lépése után egyik első intézkedéseként elrendelte az emberjogi szervezetek és külföldi kormányok által sokat bírált börtöntábor egy éven belüli bezárását. Ezenkívül felkérte védelmi miniszterét, Robert Gatest, hogy az őrizetesekkel való humánus bánásmód biztosítása érdekében 30 napon belül vizsgáltassa ki a táborban uralkodó körülményeket.

A védelmi miniszter a haditengerészet műveleti parancsnokhelyettesét kérte fel ennek elvégzésére. Walsh szabad kezet kapott ajánlások megtételére is – közölte a név nélkül nyilatkozó tisztségviselő, de arról nem beszélt, hogy az admirális élt-e ezzel a lehetőséggel.

A The New York Times című napilap idézett két olyan kormánytisztviselőt, aki olvasta a jelentés egyes részeit, és beszámolójuk szerint Walsh javasolja, hogy a fogva tartottak többször találkozhassanak, beszélhessenek egymással, legyen lehetőségük több szabadidős, vallási, illetve csoportos tevékenységre. Ezenkívül az admirális szerint változtatni lehetne azon a gyakorlaton, hogyan bánjanak a veszélyes és kevésbé veszélyes foglyokkal.

Csak tisztára mosásról van szó?

Anthony Romero, az ACLU ügyvezető igazgatója közleményében úgy ítélte meg, hogy a Pentagon-jelentés “nem több mint a Bush-kormány törvénytelen bánásmódot és fogva tartást lehetővé tevő politikájának tisztára mosása”. Független vizsgálatot követelt az ügyben, rámutatva arra, hogy maga Obama elnök is elismerte, hogy Guantánamo nemzeti és nemzetközi törvényeket sért.

“Az, hogy Walsh admirális hogyan végezhetett el alaposan mindössze 17 nap alatt egy olyan vizsgálatot, amelynek tárgya rabok fogva tartási körülményeinek és a velük tanúsított bánásmódnak hét éves története, rácáfol minden logikára, és egy újabb bizonyíték arra, hogy az egész ügy egy bohózat” – írta az ACLU ügyvezető igazgatója.

Az Amnesty International szerint a vizsgálat eredménye “nem meglepő”. A nemzetközi jogvédő szervezet hangsúlyozza: “számos tanú jól dokumentáltan igazolta, hogy az utóbbi években rosszul bántak a foglyokkal Guantánamón. Korrekt és független vizsgálat nélkül is elegendő ismeret áll rendelkezésre ahhoz, hogy kételkedjünk a Pentagon-jelentés pontosságában” – olvasható az AI közleményében.

Szintén az amerikai fogva tartási gyakorlattal és ennek bírálatával kapcsolatos fejlemény, hogy az Obama-kormány igazságügy-minisztériuma egy bírósági beadványában leszögezte: az Afganisztánban, a bagrami légitámaszponton fogva tartottak nem támadhatják meg fogva tartásukat amerikai bíróságon.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.