Nagyvilág

Halálos vonatbaleset Szlovákiában

A legfrissebb jelentések szerint 12 személy vesztette életét szombaton délelőtt annak következtében, hogy egy vonat és egy kirándulókkal teli autóbusz összeütközött a közép-szlovákiai Breznóbánya közelében. Nincs magyar állampolgárságú áldozat.

A szlovák kormány az esti órákban rendkívüli ülésen országos gyásznappá nyilvánította vasárnapot. Az állami középületekre reggel nyolctól este nyolcig fekete lobogókat tűznek ki, míg az állami zászlókat félárbocra eresztik. A szlovák rádiók és televíziók már szombaton délután módosították műsoraikat.

“A tragédia a helyszínen 12 emberéletet követelt” – közölte újságírókkal Robert Kalinák belügyminiszter. Martina Pavliková, a szlovák vasutak szóvivője délután azt nyilatkozta, hogy a balesetben 13-an haltak meg. Az első jelentések tíz áldozatról szóltak.

További 21 személyt kórházba – Breznóbányába és Besztercebányába – szállítottak, többük állapota súlyos, életveszélyes – közölte Ivan Svantner, a járási mentőszolgálat és tűzoltóság igazgatója. Tekintettel erre a helyzetre valószínű, hogy az áldozatok száma még nem végleges. A kórházak egyelőre nem adtak ki semmiféle jelentést a sérültek állapotáról.

35-en indultak kirándulni

Az autóbuszban 37 személy volt, a Trencsénhez közeli Bánovce nad Bebravou (Bán) városból síkirándulásra utaztak a hegyekbe. Az áldozatok és a sérültek mind az autóbusz utasai közül kerültek ki. A vonat utasai közül csak néhány személy szenvedett apróbb sérülést.

Lagalább tíz halotja van a tragédiának (Fotó: MTI)

Lagalább tíz halotja van a tragédiának (Fotó: MTI)

A tragédia a Polomka település melletti jelzőlámpás, de sorompók nélküli kereszteződésen történt. A kirándulókkal teli autóbusz éppen akkor hajtott a sínekre, amikor ott áthaladt egy helyi motoros vonat. A vonat több méteren keresztül vonszolta a buszt, s az utasokat erővel kellett kiszabadítani a roncsok közül. A tragédia helyszínére azonnal számos mentőkocsi, orvos, tűzoltó és rendőr érkezett. A helyszínre utazott a szlovák egészségügyi miniszter is.

Nincs magyar állampolgárságú áldozat

Szelestey Lajos külügyi szóvivő közölte, hogy a szerencsétlenség áldozatai között nincsen magyar állampolgár.
A rendőrség azonnal megkezdte a baleset kivizsgálását. A baleset okairól egyelőre senki sem nyilatkozott.

Az érintett vasútszakaszon szünetel a közlekedés, mert a motorvonat kisiklott.

A szombati tragédia a legsúlyosabb balesetek közé tartozik Szlovákiában. 2003-ban a kelet-szlovákiai Gölnicbánya közelében felborult egy autóbusz, akkor 13 személy halt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik