Nagyvilág

Clinton együttműködést vár Kínától

Együttműködésre szólította fel Kínát a globális pénzügyi világválság, az éghajlatváltozás és az Észak-Korea jelentette biztonsági fenyegetések kezelése érdekében szombaton Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

Jang Csie-cse (Yang Jiechi) külügyminiszterrel lezajlott pekingi találkozón Hillary Clinton azt mondta, hogy feltétlenül szükséges az Egyesült Államok és Kína együttműködése, és országa az együttműködés elmélyítésére és kiszélesítésére törekszik a gazdaság és a környezetvédelem terén.

Az amerikai diplomácia vezetője, aki első hivatalos külföldi útján több ázsiai országot keresett fel, hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nagyra értékeli az amerikai kincstárjegyekbe vetett tartós kínai bizalmat. Kína tavaly szeptember óta az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője, miután 696, 2 milliárd dollár értékben vásárolt amerikai kincstárjegyeket. Korábban Japán volt az első e téren, 578,3 milliárddal.

A kínai külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy “a helyzet megköveteli a két országtól a párbeszéd megerősítését, és az együttműködést, hogy egy új szintre emelkedjenek a kapcsolatok köztük”. Ennek kapcsán hangsúlyozta a két ország dialógusának fontosságát biztonsági kérdésekben is. Jang Csie-cse elmondta: Washington és Peking egyetért abban, hogy elvetik a protekcionista intézkedéseket, mint a gazdasági világválság megoldásának eszközét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik