Külföld

A NATO óva int a horvát NATO-tagság késleltetésétől

admin
admin

2009. 02. 20. 19:10

A NATO főtitkára pénteki nyilatkozatában óvta a szlovénokat attól, hogy a két ország területi vitái miatt késleltessék Horvátország belépését az észak-atlanti szövetségbe.

Jaap de Hoop Scheffer arra reagált, hogy Szlovéniában több népszavazási kezdeményezés is született a horvát belépés hátráltatására. A főtitkár hangsúlyozta: Szlovénia és Horvátország területi vitájának semmi köze az utóbbi NATO-csatlakozásához.

“Nagyon remélem, hogy mind Albániát, mind pedig Horvátországot a NATO családjában üdvözölhetjük a strasbourgi, illetve kehli csúcson” – mondta a szövetség védelmi minisztereinek krakkói tanácskozása után, az észak-atlanti szervezet áprilisi jubileumi csúcsértekezletére utalva.
“Nem hibáztathatjuk Szlovéniát azért, hogy felhasznál demokratikus eszközöket” – mondta a népszavazási kezdeményezésekre utalva, de nyomatékosan kérte a szlovénokat, hogy ne akadályozzák Horvátország felvételét.

Scheffer megerősítette a NATO-nak azt az ígéretét, hogy az orosz tiltakozás ellenére egy későbbi időpontban felveszi tagjai közé Grúziát és Ukrajnát. Felszólította Kijevet a NATO-csatlakozáshoz szükséges reformok felgyorsítására. Úgy vélekedett, hogy a pénzügyi és gazdasági válság ellenére is múlhatatlanul szükséges a költséges katonai reformok mielőbbi végrehajtása, mert – mint mondta – elmulasztásuk hosszú távon sokkal többe kerülne a kelet-európai országnak. Úgy vélekedett, hogy Ukrajnának még hosszú utat kell megtennie a NATO-tagságig, már csak azért is, mert a belépés kérdése magában Ukrajnában is erősen vitatott.

A főtitkár kitért John Hutton brit védelmi miniszter javaslatára is, amely szerint létre kellene hozni egy háromezer fős gyors reagálású erőt az európai tagállamok szárazföldi területének védelmére. A főtitkár szavai szerint a szövetség sok tagja kedvezően fogadta az indítványt. Most a NATO katonai erőinek főparancsokára, John Craddock tábornokra vár a feladat, hogy részletes tervet dolgozzon ki erre nézve, és júniusban talán meg is születhet a döntés a javaslat sorsáról – tette hozzá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.