Nagyvilág

Medvegyev szakít Putyinnal?

Szakítani kíván a ”szófogadó bajtárs” imázsával Dmitrij Medvegyev orosz elnök. Az utóbbi időben ugyanis több döntésével fokozatosan távolodni kezdett Vlagyimir Putyin miniszterelnök gazdaságpolitikájától – állítják elemzők. A külvilág felé azonban még mindig barátoknak mutatkoznak, mert a szakítás a válság alatt megingathatja az ország stabilitását.

A nyolc hónapja hivatalba lépett Medvegyev független arculatának kiépítését a gazdasági válság idején egyesek vészterhes lépésnek tartják, saját hatalmi bázisának megteremtése azonban egyelőre lassan halad előre. Deák András György, a Magyar Külügyi Intézet Oroszország-szakértője az FN kérésére elmondta: nehéz megítélni, mennyire sikerült a hatalmi kör kiépítése, a saját holdudvarához tartozó emberek pedig csak lassan szivárognak be a hatalmi struktúrákba.

Mindez sokkal gyorsabban ment elődjének. Putyin ugyanis egy megroggyant elnöki hatalmat örökölt – tette hozzá a kutató. Sz. Bíró Zoltán, az MTA Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa kiemelte, hogy még nem beszélhetünk egy önállósult Medvegyev-körről, az elnöknek mindezidáig kevés ideje volt azt kiépíteni. A viszonyrendszert egy kaleidoszkópként kell elképzelni, amely a lojalitások bonyolult hálózatát jelenti – fogalmazott Sz. Bíró Zoltán.

Szabadulna Putyin szorításából

Az mindenesetre tény, hogy a legutóbbi időben Medvegyev egyes kijelentéseivel igyekszik megszabadulni Putyin fenyegető árnyékától. Az elnök kritikát fogalmazott meg a kormánynak a gazdasági válságra adott válaszával kapcsolatban, s találkozott Mihail Gorbacsov egykori szovjet pártfőtitkárral is.

Ráadásul egy ellenzéki lap, a Novaja Gazeta szerkesztőjének részvétét nyilvánította ki egy fiatal riporter, valamint egy prominens emberjogi aktivista halálával kapcsolatban. Ez éles kontrasztban áll az Anna Politkovszkaja-ügy idején a Putyin által tanúsított magatartással – emlékeztet a Washington Post.

Sz.Bíró Zoltán egyenesen példátlannak nevezte Medvegyev lépését, ez a fajta magatartás ugyanis teljesen idegen Putyin stílusától. A találkozások alkalmával az elnök a médiában felbukkanó eltérő véleményekben rejlő értékek mellett tört lándzsát, valamint egy, a sztálini bűnök áldozatainak bemutatására szakosodott kutatóközpont felállítását szorgalmazta.

Valamint azt tanácsolta, hogy a gazdasági bűncselekményeket börtön helyett bírsággal kellene megtorolni, amely szintén szembemegy a putyini elvekkel. Mindez hűen ábrázolják Medvegyev mozgásterének szűkösségét, ugyanis a találkozás csak akkor történhetett meg, amikor Putyin nem tartózkodott az országban.

Konfliktusok várhatók a tandemben

Medvegyev befolyása jelenleg korlátozott, ez azonban növekedhet, amennyiben úgy tud előrelépni, hogy nem támadja Putyint – állítják névtelenséget kérő orosz tisztviselők. Deák András úgy véli, hogy nincs komoly ellentét a tandem két tagja között, ez azonban nem jelenti azt, hogy komolyabb konfliktusok ne ütnék fel fejüket a közeljövőben. Medvegyev sokszor igyekszik távol maradni és nem foglalni állást, a gazdasági ügyek ugyanis tradicionálisan a miniszterelnök hatáskörébe tartoznak.

Parádés szereposztás?

Ám az sem elképzelhetetlen, hogy egy tudatos szereposztással van dolgunk: Putyin a negatív üzenetek hordozója, Medvegyev pedig a békét hozó hírnök szerepében tetszeleg. Sz. Bíró Zoltán az általa „tandemokráciának” nevezett hatalmi felállásról megjegyzi, hogy a belső stabilitás szempontjából most – válság idején – kifejezetten kockázatos lenne, ha a két vezető egymás ellen fordulna. Ez ugyanis ellentmondana a politikai és hatalmi racionalitásnak. A szakítást azonban nem lehet egyértelműen kizárni, ám az 4-5 hónapon belül aligha valószínű.

Egyelőre nyitott kérdés, hogy az együttműködést, avagy a konfrontációt választják. Ez jelentős mértékben az oroszországi gazdasági folyamatok, illetve az erre adott társadalmi reakciók alakulásától függ majd. Egyelőre nagy talány, mennyire erős Putyin szorítása, avagy beválik a jóslat: Medvegyev lesz korunk új Houdinije, azaz politikai szabadulóművésze – fogalmaz a szakértő.

„Jó és baráti kapcsolatban vagyunk, de ez nem jelenti azt, hogy az elnök nem tehet úgy, mintha észre sem venné a létező problémákat” – nyilatkozta Medvegyev egy televíziós interjúban. „Ennek következtében a kormánnyal és a miniszterekkel való találkozásaim alkalmával felhívtam a figyelmét a hiányosságokra. Ez teljesen normális” – tette hozzá.

Az orosz New Times és a szintén orosz kiadású Newsweek azonban már konkrét esetet említ, amikor megrengett a hatalmi duó kapcsolatának tökéletességébe vetett hit. Decemberben Vlagyivosztok városában az importált autókra kivetett új adók ellen tüntető tömeget fékezni képtelen tisztviselőt Putyin előbb elbocsátotta, majd Medvegyev nyomására később visszahelyezték hivatalába az illetőt.

Megingott a putyini gazdaság

A Putyinomicsra keresztelt, a háromnegyed részben az energiahordozókra és a fémek exportjára épülő erős gazdasági rendszer most ingatag lábakon áll, a szárnyaló energia- és nyersanyagár ugyanis a múlté. A korábban még 70 (jelenleg 37) dolláros hordónkénti olajárral számoló büdzsé 2001 óta először lesz deficites (amely száz dollár mellett tudná a kiadásait fenntartani).

Decemberben és januárban kétszázezer ember vesztette el állását, óvatos becslések szerint pedig megduplázódhat, azaz hat százalékról tizenkettőre ugorhat a munkanélküliségi ráta. Az ország 650 milliárd dolláros valutatartalékának eddig körülbelül a harmadát költötték a rubel megvédésére. A Morgan Stanley becslése szerint pedig Oroszország gazdasága idén 3,5 százalékkal fog zsugorodni. A csökkenő energiaárak ráadásul nemcsak a gazdaságot sújtják, hanem magát a politikai legitimitást is alááshatják – érvel a Newsweek cikkírója.

A tévében minden idilli

A Kreml által felügyelt médiumok azonban továbbra is a hatalmi páros idilli egységét sugallják. Medvegyev ugyan januárban még azt állította, hogy a kormánynak a gazdasági nehézségekre adott válasza „nem ideális”, a kabinet pedig nehézkes működésű, a két potentát közti csörtéből mégis alig érzékelhet valamit az orosz nép.

A múlt hónapban például a nézők azt láthatták, amint Putyin és Medvegyev sítúrájuk alatt teázgatnak a fekete-tengeri Szocsi üdülőjében. Ennek következménye, hogy a két politikus népszerűsége nagyjából egyforma – vélte Deák András György. Hozzátette: Putyin árnyékából azonban ha akar, idővel kiléphet Medvegyev, aki fokozatosan erősödik. „S nem biztos, hogy a végén meg lehet őt állítani.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik