Külföld

Izrael újabb telepet hozna létre

admin
admin

2009. 02. 20. 20:56

Elítélte pénteken az Európai Unió elnöksége azt az izraeli tervet, hogy újabb zsidó települést létesítsenek Ciszjordániában, Adam település közelében.

Az EU felszólítja Izraelt, hogy sürgősen vizsgálja felül a település megépítésére vonatkozó tervet, mert egy ilyen település létrehozása a nemzetközi jog megsértését jelentené – olvasható a soros cseh EU-elnökség által pénteken kiadott nyilatkozatban.

A Jordán folyó nyugati partját – Ciszjordániát – Izrael az 1967-es háborúban szállta meg. A rendkívül lassan és sok visszalépés mellett haladó izraeli-palesztin megbékélési folyamatban idővel kikristályosodott olyan megoldási séma, hogy Ciszjordánia, valamint a Gázai övezet területén jöhet majd létre az önálló palesztin állam. Az előbbi területet a mérsékeltebb Palesztin Nemzeti Hatóság, az utóbbit a radikális és iszlamista Hamász szervezet uralja.

Az EU-elnökség most felhívta a figyelmet arra, hogy az új zsidó telep létrehozásának gondolata “szembe megy” a megbékélési “útitervvel”, ellentmond annak a kötelezettségnek, amelyet Izrael a palesztinokkal és a nemzetközi közösséggel szemben az annapolisi tárgyalásokon vállalt.

Az unió értesülései szerint Izrael 2008-ban a szóban forgó területeken 748 állandó és 509 mobil épületet emelt.

A telepek létrehozása – szögezte le az unió – a közel-keleti béke jelentős akadályát képezi, aláássa a békés megoldásra törekvő arab partnerek erőfeszítéseit, és megkérdőjelezi Izrael elkötelezettségének komolyságát. Ez az elkötelezettség arról szól, hogy a “két állam elve” alapján történjen a rendezés, vagyis hogy életképes palesztin állam jöhessen létre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.