Nagyvilág

Irán már képes atomfegyver előállítására

Szakértők szerint az ENSZ ellenőrök jelentése, mely az iráni urándúsítás lassulásáról szól, elfelejti közölni, hogy Irán már elegendő radioaktív anyaggal rendelkezik a nukleáris fegyver megalkotásához.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség legutóbbi jelentése szerint az ellenőrök 209 kilogramm alacsony-dúsítású uránra találtak, melyet Irán nem jelentett előzőleg az ügynökségnek – írja a Jerusalem Post. Az alacsony-dúsítású anyagban a 235-ös tömegszámú izotóp 20 százalékban található meg. Az atomfegyverekhez használt mérték 85 százalék, de már 20 százalékos készletből is elkészíthető a bomba, ilyenkor a szükséges kritikus tömeg mértéke azonban jelentősen megnövekszik. Az újonnan napfényre került adatok szerint tehát Irán teljes dúsított urán készlete ma már egy tonna felett jár, ami elegendő mennyiség fegyverek legyártáshoz.

Független szakértők hevesen kritizálják az ügynökséget, amiért egy évben mindössze egyszer tartanak ellenőrzéseket Irán nukleáris létesítményeiben. „A helyzet sokkal rosszabb, mint hittük. A valós termelést több mint a harmadával alábecsülték” – mondta Gary Mihollin Wisconsin Projekt a Nukleáris Fegyverzetellenőrzés program vezetője.

A friss adatok szerint a perzsa állam készlete 171 kilogramm újonnan termelt és 839 kilogrammnyi régebben előállított anyagból áll. A régi készletek mennyiségét ezelőtt mindössze 630 kilónyira becsülték. A New York Times által megkérdezett ENSZ tisztviselők szerint az új natanzi létesítmény termelése miatt az iráni hatóságok nehezebben tudták felbecsülni a meglévő uránium mennyiségét. Cáfolják, hogy Irán Natanzból képes lett volna kicsempészni urániumot, hogy azt titkos helyen más célokra használja azt fel. Ezt azonban nehezen ellenőrizhető, tekintve, hogy az ellenőrök mindössze egy évben egyszer látogatnak el a dúsítás helyszínére. Az új jelentés azt is tartalmazza, hogy az eddigi 3800-ról 5600-ra nőtt a dúsítás során használt centrifugák száma Natanzban.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közlése szerint nukleáris anyagmaradványokat találtak Szíriában annak az épületnek a helyén, melyet 2007 szeptemberében az izraeli légierő lebombázott. Szíria az Izrael által bevetett rakétáknak tulajdonítja a radioaktív anyagok jelenlétét a helyszínen, Izrael viszont cáfolja, hogy ilyen fegyvereket használt volna. Az ügynökség készségesebb együttműködést kért Szíriától, hogy tisztázza az épület által betöltött funkciót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik